Mađarska će blokirati novac EU dok Ukrajina ne dopusti prolaz ruske nafte

Mađarska će blokirati sredstva Evropske unije za zemlje članice koje su u Ukrajinu slale municiju dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, rekao je Peter Sijarto, mađarski ministar vanjskih poslova.

Slovačka i Mađarska su ranije ovog mjeseca rekle da su prestale primati naftu od Lukoila naftovodom Družba nakon što je Ukrajina prošlog mjeseca uvela zabranu prolaza za proizvode ruske kompanije.

Takođe, mađarsko ministarstvo energetike je, radi odgovora na situaciju, oformilo radnu grupu vezanu za sigurnost snabdijevanja, koja je “pregledala dosad preduzete korake i moguće sljedeće korake”, stoji u saopštenju Ministarstva.

“Dok god Ukrajina ne riješi ovo pitanje, svi mogu zaboraviti na isplatu 6,5 milijardi eura Evropskog instrumenta mirovne pomoći (EPF) kao kompenzaciju za pošiljke oružja”, poručio je mađarski šef diplomatije, prema televizijskom kanalu ATV, prenijela je Hina, pozivajući se na Rojters.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom.

Kijev tvrdi da je blokirao naftu Lukoila, no da se ukupan protok kroz naftovod, kojim se služe i drugi opskrbljivači, nije smanjio.

Mađarska zavisna od ruske nafte

Naftovod Družba, koji povezuje Rusiju sa bivšim zemljama socijalističkog bloka u istočnoj Evropi, nastavio je funkcionisati tokom više od dvije godine rata u Ukrajini čak i dok je Evropska unija odustajala od drugih izvora energenata iz Rusije. Mađarska je ostala posebno zavisna o ruskoj nafti te tvrdi da bez nje ne može snabdijevati svoje rafinerije.

Mađarska i Slovačka su od Evropske komisije u ponedjeljtakošerak zatražile da posreduje u postupku savjetovanja s Ukrajinom.

Postupak bi omogućio da o pitanju odlučuje sud osim ako izvršno tijelo Unije ne reaguje unutar tri dana.

EPF, stvoren 2021, djeluje kao instrument za povrat sredstava zemljama članicama Unije koje su slale municiju drugim zemljama.

Od ruske invazije na Ukrajinu 2022, države članice koje su Ukrajini poslale oružje mogu zatražiti naknadu iz tog fonda. No, Mađarska više od godinu blokira isplatu sljedeće tranše novca iz EPF-a, navodeći kao razlog razne poteškoće.

Izvor: Aljazeera Balkan

Podijeli ovaj članak