Dionice Porschea tonu zbog nestašice aluminijskih legura

Dionice proizvođača automobila Porsche pale su nakon što je kompanija smanjila svoje izglede za 2024., rekavši da su različiti dobavljači pogođeni nestašicom posebnih aluminijskih legura.

U saopštenju objavljenom u utorak, Porsche je naveo da se sada očekuje da će prihod od prodaje iznositi između 39 i 40 milijardi eura za cijelu financijsku 2024., što je pad s prethodno očekivanih 40 milijardi eura na 42 milijarde eura, prenosi SEEbiz.

Kompanija je takođe revidirala svoja očekivanja za operativni povrat od prodaje, postavljajući ih u raspon između 14 odsto i 15 odsto – što je niže od prethodne prognoze u intervalu od 15 odsto do 17 odsto.

Porsche je rekao da je niz njegovih dobavljača pogođen “značajnim nedostatkom snabdijevanja posebnim aluminijskim legurama”. Nestašica je povezana s poplavama u proizvodnom pogonu ključnog evropskog dobavljača aluminijuma, objasnio je Porsche.

To je uticalo na proizvodnju vozila koja koriste aluminijske komponente karoserije, saopštila je kompanija, napominjući da su one korišćene u svim serijama vozila Porsche.

“Uprkos trenutnim protivmjerama, postaje očito da će predstojeći nedostatak snabdijevanja dovesti do smanjenja proizvodnje”, rekao je Porsche.

“Očekuje se da će trajati nekoliko sedmica i da bi moglo dovesti do prekida proizvodnje jedne ili više serija vozila”.

U bilješci objavljenoj u utorak, analitičari UBS-a rekli su da su “iznenađeni” čestim problemima u lancu snabdijevanja u Porscheu. Iako bi se poplava u pogonu dobavljača mogla smatrati velikim problemom, lanci snabdfijevanja su opšte “vrlo stabilni” od kraja krize čipova, rekli su.

“Ovo postavlja pitanja o upravljanju lancem snabdijevanja u Porscheu”, napisali su analitičari.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak