BNP Paribas nadmašio očekivanja zahvaljujući prihodima od trgovanja

Francuska BNP Paribas objavila je u srijedu tromjesečnu dobit bolju od očekivane nakon što su prihodi investicijskog bankarstva skočili zbog porasta trgovanja dionicama, neutralizujući oštar pad neto prihoda od kamata u francuskom maloprodajnom poslovanju. Najveća banka u eurozoni po tržišnoj vrijednosti rekla je da je neto dobit u drugom tromjesečju porasla za 21% na temelju izvještaja u odnosu na prethodnu godinu na rekordnih 3,4 milijarde eura (3,69 milijardi dolara), premašivši prosjek od 2,91 milijardu eura prema procjenama 16 analitičara koje je sastavila grupa.

Prihodi grupe porasli su za oko 8% na 12,3 milijarde eura, nadmašivši prosječnu procjenu od 11,9 milijardi eura. Trošak rizika, ili novac izdvojen za propale zajmove, bio je niži od očekivanih 752 miliona eura.

Rezultati BNP-a potpomognuti su skokom prodaje od 58% od dioničkih i primarnih brokerskih usluga, koje uključuju olakšavanje kupovine, prodaje i posuđivanja dionica te pružanje drugih usluga klijentima kao što su hedge fondovi.

BNP je rekao da su njegovi ukupni prihodi investicijskih banaka u drugom tromjesečju porasli 12% u odnosu na godinu prije na 4,48 milijarde eura. Konkurentska Deutsche Bank u srijedu je izvijestila o porastu prihoda od investicijskog bankarstva od 10% u drugom tromjesečju.

Rezultati BNP-a biće poticaj za izvršnog direktora Jean-Laurenta Bonnafea, koji je svoj odjel za investicijsko bankarstvo učinio ključnim pokretačem planova rasta, ali se mučio s podizanjem dionica banke posljednjih mjeseci.

Cijena dionice banke porasla je samo 3,3% u 2024., u usporedbi s rastom od skoro 22% indeksa STOXX Europe 600 banaka, djelomice povučene prema dolje zbog nepovoljne izvedbe zajmodavca, a djelomice zbog nedavne političke neizvjesnosti nakon odluke francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da prekine parlamentarne izbore.

BNP, koji predviđa rast godišnjih prihoda od tržišnih aktivnosti za više od 7,5% u prosjeku u razdoblju od 2021. do 2025., ostvario je bolje rezultate u poslovanju trgovanja dionicama u drugom tromjesečju od nekih rivala na Wall Streetu.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak