Vlada neće dokapitalizovati ŽICG sa 32 miliona eura

Revizor dao pozitivno mišljenje ŽICG, nakon što je lani bio uzdržan od davanja mišljenja. Mišljenje je promijenio nakon što je MF poslalo dopis da je obaveze prema državi potrebno izvršiti shodno MrS 8 računovodstvene politike, promJene računovodstvenih procjena i greške. Iz MF-a su istakli da bi dokapitalizacija od 32 miliona stvorila obaveze ŽICG.

Nakon što su dva revizora bila uzdržana od davanja mišljenja na finansijske iskaze Željezničke infrastrukture (ŽICG) za 2022. godinu, državno preduzeće je za 2023. godinu dobilo pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje. To mišljenje je dao ABC global, koji se uzdržao od davanja mišljenja za 2022. godinu. Uzdržavanje od davanja mišljenja je najgora ocjena koju komercijalni revizor može da da subjektu revizije.

Razlog zbog kojeg su se za 2022. godinu uzdržali od davanja mišljenja sada je razlog za skretanje pažnje. Odnosno za 2022. godinu revizor je naveo da se uzdržao od davanja mišljenja, jer nije bilo moguće da formira mišljenje o finansijskim iskazima zbog moguće interakcije neizvjesnosti i njihovog mogućeg kumulativnog efekta na finansijske iskaze. Odnosno, revizor ja naveo da je ŽICG dobijala od države od 2016. do 2022. godine 26,9 miliona eura za otplatu međunarodnih kredita i taj novac je knjižila kao prihod, nije ga iskazivala kao obavezu prema državi, dok vlade nisu donosile zaključak i mišljenje da se taj novac mora iskazati kao obaveza i konverovati u akcijski kapital.

U najnovijem revizorskom izvještaju za 2023. godinu, ABC global je skrenuo pažnju na subvencije dobijene od Vlade po osnovu otplate međunarodnih kredita, koje su u prošloj godini iznosile 4,995 miliona eura.

Obaveze po osnovu dugoročnih kredita knjižimo u klasi 4150, dok obaveze po osnovu kratkoročnih kredita u klasi 4240. Ističemo, da se investicije u toku (klasa 0270), finansiraju po dva osnova i upravo jednim dijelom iz kredita, a drugim dijelom iz donacija eU fondova. Isplata kredita je odobrena našem društvu budžetom Crne Gore, po osnovu plaćanja obaveza prema Međunarodnim kreditorima EIB i EBRD na poziciji 431, ostali transferi institucijama. U Pravilniku o jedinstvenoj klasifikaciji računa za budžet Crne G ore stoji da se konto 431 odnosi na zahtjeve za plaćanje bez odgovarajućeg činjenja protivusluge.

U periodu 2016-2023. godine od strane države, ovom društvu za plaćanje međunarodnih kreditnih obaveza uplaćen je iznos od 31.906.199 eura, a s obzirom na to da se do kraja prethodnih godina nije donosio zaključak Vlade po osnovu protivusluga, Društvo je pomenuta sredstva knjižilo na konto prihoda (u klasi 640), kao što je bilo i ranijih godina, po osnovu međunarodnih kredita i na osnovu dopisa Ministarstva finansija broj 11070 od 20.12.2023. godine, koji je priložen u napomenama a kojim Ministarstvo finansija u odgovoru na dopis Ministarstva pomorstva i saobraćaja, potvrđuje saglasnost sa mišljenjem Ministarstva pomorstva i saobraćaja, te da smatra da je potrebno da Vlada Crne G ore usvoji zaključak kojim bi se i formalno donijela odluka da predmetna sredstva nijesu bespovratna, te da će se ovakve uplate konvertovati u akcijski kapital i na taj način uvećati vlasništvo države u predmetnom društvu. U dopisu se dalje navodi da bi donošenje ovakvog zaključka Vlade Crne G ore automatski značilo i stvaranje obaveze u bilansima društva, te da je s tim u vezi knjiženje pomenutih sredstava u poslovnim knjigama društva potrebno izvršiti shodno Međunarodnom računovodstvenom standardu 8 računovodstvene politike, promjene računovodstvenih procjena i greške ali su i stava da je ove informacije potrebno objelodaniti u napomenama uz finansijske iskaze za 2023. godinu, kao i u izvještaju menadžmenta za 2023. godinu navedeno je u izvještaju revizora.

Opširnije u Danu

Podijeli ovaj članak