Sindikat uprave i pravosuđa: Treba povećati koeficijente, a ne smanjiti doprinose za PIO

Sindikat uprave i pravosuđa (SUPCG) predlaže Vladi da odustane od predstavljenog programa “Evropa sad 2 (ES2) i da zarade poveća putem uvećanja koeficijenata složenosti poslova ili kroz uvećanje obračunske vrijednosti koeficijenata, a ne kroz umanjenje doprinosa za PIO.

Takođe, predlažu minimalnu zaradu od 800 eura za sve zaposlene, umjesto uvođenja dvije različite minimalne zarade od 600 i 800 eura.
Predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević istakao je da program ES2, koji je dio Fiskalne strategije do 2027. godine, nije donio najavljeno povećanje zarada od 25 odsto, kako je to predviđeno kalkulatorom na sajtu PES-a, već je donio umanjenje bruto zarade koja u konačnom čini definiciju zarade.


-Ne radi se o linearnom uvećanju zarada, bez obzira što inflacija i pad kupovne moći pogađaju najviše one sa nižim primanjima. Ogromna većina zaposlenih javne uprave imaće neto uvećanje zarade od svega nekoliko dese-tina eura. Imajući u vidu smanjenje bruto zarade, te pre-livanje dijela doprinosa u neto zaradu, krajnji rezultat programa ES2 za naše zaposlene će se ogledati u uvećanju neto zarade kroz uvećanje minimalne zarade za dio zaposlenih, pri čemu će isto imati kratkoročni efekat na povećanje kupovne moći, minimalno uvećanje zarade za najveći dio zaposlenih, pri čemu isto uvećanje skoro da neće imati nikakvog efekta na povećanje kupovne moći, dok za treći dio zaposlenih skoro da neće biti ni simboličnog uvećanja. Iz navedenog postavlja se pitanje kako će ovakvo uvećanje neto zarada i smanjenje bruto zarade, te predstojeće uvećanje prosječne zarade uticati na sam obračun budućih penzija. Skorije iskustvo nam je pokazalo da nakon ovakvih uvećanja zarada dolazilo je i doći će neminovno do intenzivnijeg inflatornog kretanja i rasta cijena, te brzog obezvređivanja zarada uz urušavanje sistema zarada. Prije i nego što je i počeo program “Evropa sad 2, došlo je do novog i značajnijeg poskupljenja brašna i ulja. Opravdano predviđamo da će konačni i dugoročni efekat po zaposlene i javne finansije u cjelini biti gori nego prije eventualnog uvođenja navedenog programa, a krajnji rezultat će biti potpuno urušavanje sistema zarada, sa čitavim nizom lančanih posljedica poručio je Rakočević.

Istakao je da vlade očigledno nisu u stanju da nađu mjeru između nivoa zarada i rasta troškova života, te se umjesto sistemskih i dugoročnih rješenja koja imaju stvarni efekat na poboljšanje standarda, pribjegava presipanjem iz šupljeg u prazno, pri čemu i šuplje i prazno samo rastu.

-Naš sindikat je stava da se zarada ne uvećava na račun umanjenja ili ukidanja doprinosa, jer je bruto dio zarada takođe zarada, baš kao i neto zarada, već se zarada isključivo stvarno uvećava povećanjem obračunske vrijednosti koeficijenta i/ili koeficijenta složenosti poslova, kao i uvećanjem dodataka (minuli rad i slično) poručio je Rakočević. Istakao je da jedna ozbiljna reorganizacija penzionog sistema zahtijeva period od sedam do 10 godina, te da je sve ostalo neozbiljno, hazarderski i čisti je avanturizam.

Ukazao je i da je posebno nejasno i zabrinjavajuće uvođenje dvije minimalne zarade i njihovo vezanje za stručnu spremu, kao i da granski sindikati na nivou države nijesu imali priliku da učestvuju u konsultacijama za sadržaj ES2.

Tražiće sastanak sa premijerom

Sindikat uprave i pravosuđa će se zvanično obratiti premijeru i zatražiti da na posebnom sastanku sa predstavnicima zaposlenih u sindikatu razmijene mišljenja u vezi sa svim navedenim pitanjima, kazao je Rakočević.
Dodao je da će nakon toga Sindikat, u zavisnosti od ishoda sastanka, utvrditi dalje korake djelovanja, a o čemu će blagovremeno obavijestiti zaposlene i javnost.
-Da zaključimo, ništa od uvećanja zarada za sve zaposlene od 25 odsto po ranijem “kalkulatoru”, koji je uklonjen sa sajta, a zatim počeo drugačije da računa. Ništa ni od sedmočasovnog radnog vremena. Alternativa je neviđena improvizacija sa dvije minimalne zarade, umanjenim doprinosima za penzijsko osiguranje i neznatna uvećanja neto zarada što nije ni približno rastu troškova života i inflaciji – rekao je Rakočević.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak