MF isplatio višedecenijska potraživanja bivšim radnicima „Radoje Dakić“

Ministarstvo finansijaje, po osnovu šest presuda, koje je dostavila Kancelarija Zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, na ime bivših radnika privrednog društva „Radoje Dakić“ ad Podgorica u stečaju, isplatilo ukupno4.752.896,88 eura, od čega je oko 100.000 eura uplaćeno u depozit Osnovnog suda, do okončanja ostavinskih postupaka, saopšteno je iz tog resora.

Takođe, Ministarstvo finansija je do sada isplatilo i 1.554.000 eura u izvršenju odluka Ustavnog suda, a na ime naknade nematerijalne štete.

Iz resora Novica Vukovića podsjećaju da je Vlada Crne Gore, s ciljem rješavanja ove dugogodišnje problematike, na sjednici od 10. maja, usvojila informaciju o 6 presuda Evropskog suda za ljudska prava, donijetih protiv Crne Gore, po predstavkama 513 bivših radnika, a koju je dostavila Kancelarija Zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom.

“S tim u vezi, Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da formira komisiju, sastavljenu od predstavnika Ministarstva finansija, Zaštitnika imovinsko pravnih interesa i vještaka ekonomsko finansijske struke, kako bi se precizno utvrdili iznosi neisplaćenih potraživanja koja su utvrđena pravosnažnim i izvršnim odlukama domaćih sudova, a koje su bile predmet razmatranja Evropskog suda za ljudska prava”, navodi se u saopštenju.

Ministar Novica Vuković formirao je pomenutu komisiju koja je, kako navode, završila posao u predviđenom roku, nakon čega je, postupajući po zahtjevima Zastupnice pred Evropskim sudom za ljudska prava, Ministarstvo finansija 11. jula, a zatim i 19. jula ove godine, izvršilo isplatu bivšim radnicima, posredstvom advokatskih kancelarija.

Takođe, Ministarstvo finansija, u saradnji sa Ministarstvom pravde, priprema Akcioni plan, kojim će se, između ostalog, utvrditi ukupan iznos neisplaćenih potraživanja za preostale radnike, koji nijesu obuhvaćeni pomenutim presudama, kako bi se u razumnom roku, izvršilo namirenje bivših radnika u cjelosti i riješio ovaj višedecenijski problem bivših radnika nekadašnjeg privrednog giganta Crne Gore, zaključuje se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak