Da li ste znali od kada postoje najveće svjetske kompanije?

Mnogi od nas ne znaju od kada postoje velike kompanije koje su stekle legendarni status, postajući neke od najvećih kompanija na svijetu. Najstarija kompanija na listi, Nintendo, osnovana je 1889. godine, dok su najnoviji, Fejsbuk i Tesla, osnovani 2003. godine, ali su sve masovno uticale na moderno društvo i globalnu ekonomiju.

Iako su mnoge od ovih dobro poznatih kompanija osnovane krajem 20. i početkom 21. vijeka, impresivno je da starije kompanije poput Nintenda, Diznija i Samsunga, koje su osnovane krajem 19. i početkom i sredinom 20. vijeka, nastavljaju da napreduju i ostaju uticajni u svojim industrijama.

Facebook – 2003. godine

Facebook su osnovali Mark Zakerberg i Eduardo Saverin koji su bili cimeri na koledžu. Prvobitno je nazvan Facemash i sa radom je počeo 2003. godine. Prvobitna ideja ove mreže bila je da cimeri objavljuju fotografije, a da ostali korisnici komentarišu da li su oni „hot or not“. Međutim, godinu dana kasnije, tada 19-godišnji Zakerberg je iz svoje sobe na koledžu pokrenuo ono što je danas poznato kao Facebook. Popularnost ove mreže počela je brzo da raste. Za svega nekoliko mjeseci postala je hit u kampusu, a ubrzo i u cijelom svijetu.

Tesla – 2003. godine

Firma je osnovana 2003. godine od strane Ilona Maska i inženjera Martina Eberharda i Marka Tarpeninga, pod imenom Tesla Motors. Mask je bio odgovoran za 98% početnog finansiranja, i služio je kao predsjedavajući odbora. Postavio je Martina Eberharda kao prvog glavnog izvršnog direktora. Ime kompanije je uzeto u čast srpskog naučnika i inženjera Nikole Tesle.

Google – 1998. godine

Google su započeli kao istraživački projekat januara 1996. Lari Pejdž i Sergej Brin, dva doktora nauka, bivši studenti Univerziteta Stanford iz Kalifornije. Njihov pretraživač se prvobitno nazivao BackRub jer je sistem provjeravao povratne veze kako bi izračunao vrijednost sajta. Uvjereni da stranice sa najviše veza ka njima, sa ostalih važnih stranica, moraju biti najbitnije stranice povezane sa pretragom, Pejdž i Brin su testirali tezu kao dio svojih studija, i postavili kamen temeljac za svoj pretraživač. Prvobitni pretraživač koristio je sajt Stanfordskog univerziteta na adresi google.stanford.edu. Domen google.com je registrovan 15. septembra 1997. godine, a kompanija je registrovana 17. septembra 1998. u prijateljevoj garaži u Menlo Parku u Kaliforniji.

Netflix – 1997. godine

Mark Randolf i Rid Hejstings osnovali su Netflix 29. avgusta 1997. u Skots Valiju. Randolf je radio kao direktor marketinga za Hejstingsovo preduzeće, Pure Atria. Hejstings, informatičar i matematičar, 1997. godine prodao je Pure Atria-u Rational Software Corporation-u za 700 miliona američkih dolara, što je tada bila najveća akvizicija u istoriji Silikonske doline. Njih dvojica su na ideju za Netflix došli kada su putovali zajedno od kuće do firme. Netflix je pokrenut kao prva internet prodavnica iznajmljivanja DVD filmova, sa samo 30 zaposlenih i 925 dostupnih naslova.

Amazon – 1994. godine

Kompaniju Amazon je 1994. godine osnovao Džef Bezos u Sijetlu, kao internet knjižaru. Džef je prije toga bio potpredsjednik kompanije D. E. Šo koju je napustio i napravio svoj biznis plan za prodaju preko interneta. Uskoro je ponuda proširena prodajom DVD-a, CD-a, video-kaseta, MP3 sadržajima. Politika kompanije je bila da raste polako u prvih nekoliko godina. Amazon je takođe kupovao druge kompanije, npr. IMDB 1999. godine. Taj spori rast se pokazao kao značajan nakon dot.com buma kada su mnoge internet kompanije propale. Svoj prvi profit kompanija je ostvarila 2001. godine u iznosu od 5 miliona dolara. Ponuda kompanije se tokom vremena proširila softverom, video-igrama, elektronikom, odjećom, pa i hranom, namještajem, igračkama i nakitom.

Apple – 1976. godine

Početak modernog kompjuterskog doba i samog Applea je bila 1975. kada na tržište izlazi procesor MOS Technology 6502 koji ruši dotadašnje procesorske cijene sa 175 na 25 američkih dolara, postavši tako dovoljno jeftin za kompjuterske entuzijaste među kojima su bili Steve Wozniak, tada zaposlen u HP-u i Steve Jobs. Apple je američka računarska kompanija sa sjedištem u Silikonskoj dolini. Apple je jedna od kompanija koja je pomogla pokretanju revolucije u personalnim računarima u kasnim 1970-im. Smatra se kako je njen Apple II praktično pokrenuo industriju poslovnih kompjutera nakon čega je proizveden Macintosh, prvi uspješni kompjuter s grafičkim operativnim sistemom. Krajem 1990-ih je Apple promijenio svoj fokus s kompjutera na druge proizvode od kojih su najpoznatiji iPod, iTunes Music Store i iPhone. Zbog svega toga je Apple stekao reputaciju najveće svjetske tehnološke korporacije 2011. u doba smrti njenog osnivača i dugogodišnjeg generalnog direktora Stevea Jobsa.

Samsung – 1938 godine

1938. godine Li Bjong-Čul se iz velike zemljoposedničke porodice u okrugu Uijeung preselio u obližnji Daegu i osnovao Samsung Sanghoe. Samsung je počeo kao malo trgovačko preduzeće sa četrdeset radnika iz Su-donga. Bavili su se uzgajanjem lokalnih namirnica i pravili su rezance. Kompanija je napredovala i Li je preselio sjedište kompanije u Seul 1947. Kada je izbio Korejski rat, bio je prisiljen da napusti Seul. Osnovao je šećeranu u Buasnu. 1954. Li je osnovao Cheil Mojik i izgradio fabriku u Daeguu. To je bila najveća fabrika vune u zemlji. Li je nastojao da uspostavi Samsung kao lidera u širokom spektru industrija. Prešli su u biznis kao što je osiguranje, hartije od vrijednosti i prodaja. Kasnih 60-ih, Samsung grupa je ušla u elektro industriju.

Disney – 1923. godine

The Walt Disney Company američko je preduzeće sa sjedištem u Berbanku. Disney su 16. oktobra 1923. osnovala braća Volt i Roj O. Dizni pod nazivom Disney Brothers Studio. Radio je pod imenima Walt Disney Studio i Walt Disney Productions sve do 1986. kada je usvojen naziv The Walt Disney Company. Godine 1928. Disney se ostvario liderom u industriji animacije kada je proizveo kratkometražni film Parobrod Vili. Autor je lika Mikija Mausa, koji je vremenom postao zaštitno lice ovog preduzeća.

Nintendo – 1889. godine

Nintendo je kompanija osnovana 23. septembra 1889, osnovao ju je Fusajiro Jamauči. Bavi se proizvodnjom softvera i hardvera. Po prihodima, Nintendo je najveći proizvođač video igara u svijetu. Štab kompanije se nalazi u Kjotu. Neki od najpoznatijih proizvoda su Gejm boj, Nintendo DS i Nintendo Vi. Na čelu kompanije od 1949. do 2002. bio je Hiroši Jamauči koji je zaslužan za transformaciju kompanije od male manufakture za proizvodnju karata u jednu od važnijih kuća za video-igre.

Izvor: Bizlife.rs

Podijeli ovaj članak