Azijska tržišta: Mješovito ponašanje indeksa, Indija u fokusu

Na azijsko-pacifičkim tržištima u utorak se trgovalo mješovito, nakon što je Wall Street gledao dalje od političke neizvjesnosti kako bi zabilježio dobitke ti+okm noći.
Australski S&P/ASX 200 porastao je za 0,61%. Japanski Nikkei 225 bio je niži za 0,09%, a široki Topix napredovao je za 0,08%.

Južnokorejski Kospi porastao je 0,46%, dok je mali kapital Kosdaq porastao 0,48%. Indeks proizvođačkih cijena u Južnoj Koreji u junu je porastao 2,5% na godišnjem nivou, u poređenju s rastom od 2,3% u maju. Dionice popularne aplikacije za razmjenu poruka Kakao pale su za 4,63% nakon što je južnokorejski sud navodno izdao nalog za uhićivanje osnivača Briana Kima zbog optužbi za tržišnu manipulaciju.

Hongkonški Hang Seng indeks skliznuo je 0,09%, dok je kineski CSI 300 pao 1%.

Indijski Nifty 50 i BSE Sensex bili su malo promijenjeni u prvom satu trgovanja. Indija bi trebala predstaviti svoj prvi budžet u trećem petogodišnjem mandatu premijera Narendre Modije. Analitičari u Barclaysu očekuju da će koaliciona vlada signalizirati dosljednost politike u budženu, “prikazujući kontinuiranu fiskalnu konsolidaciju s marginalnim pomakom u kombinaciji potrošnje”.

“Dok zadržava fokus na kapitalnim ulaganjima, mislimo da će vlada koristiti povećane primitke za finansiranje veće potrošnje prihoda, uravnotežujući ekonomske i političke potrebe”, napisao je Barclays.

Trgovci u Aziji takođe će pratiti podatke o inflaciji u Singapuru za lipanj. Prema ekonomistima koje je anketirao Reuters, očekuje se da će indeks potrošačkih cijena u zemlji porasti za 2,7% na godišnjem nivou, u odnosu na  rast od 3,1% u maju.

Izvor: seebiz.eu

Podijeli ovaj članak