Ryanair razočarao kvartalnim rezultatima

Niskobudžetni avio-prevoznik Ryanair (RYA.I), izvijestio je o padu profita nakon oporezivanja od 46% u tromjesečju april-jun u odnosu na prethodnu godinu, što nije u skladu sa procjenama analitičara, i upozorio da su cijene karata za ključne ljetnje mjesece bile “značajno niže” nego prošle godine.

Nakon oporezivanja, profit za tri mjeseca do kraja juna, prvo tromjesečje Ryanair-ove finansijske godine, iznosio je 360 miliona eura (392 miliona dolara), znatno ispod 538 miliona eura prognozirane dobiti u anketi analitičara kompanije.

Prosječne cijene karata po putniku pale su 15% u tromjesečju u odnosu na prethodnu godinu jer je avio-kompanija bila primorana da se uključi u “više stimulisanja cijena nego što smo ranije očekivali”, rekao je izvršni direktor Michael O'Leary u izjavi.

“Iako je potražnja u drugom tromjesečju velika, cijene su i dalje niže nego što smo očekivali, a sada očekujemo da će cijene karata u drugom tromjesečju biti znatno niže nego prošlog ljeta (prethodno se očekivalo da će biti nepromijenjene do umjereno veće),” rekao je O'Leary, misleći na period jul-septembar tromjesečje kada Ryanair obično ostvaruje većinu svog profita.

Rekao je da je prerano prognozirati profit za cijelu finansijsku godinu, koja završava 31. marta.

Glavni finansijski direktor Neil Sorahan rekao je kako misli da su slabosti u cijenama jednostavno problem potrošača koji su “malo štedljiviji, malo oprezniji”.

“Mislim da smo upravo imali dvije godine dvocifrenog (postotnog) rasta, kako na cijenama karata tako i na prometu, tako da postoji malo povlačenja”, rekao je u intervjuu, prenosi SEEbiz.

Na pitanje kada bi slabost mogla prestati, rekao je: “Ko zna?”

Irski avio-prevoznik, najveći u Evropi po broju putnika, već je doživio pad akcija od 24% u odnosu na vrhunac 8. aprila, velikim dijelom zbog slabih cijena karata.

Podijeli ovaj članak