Prinos od investiranja u Bitcoin u odnosu na tradicionalne klase imovine (infografika)

Bitcoin je imao prosječan godišnji prinos od 230% u 10 godina između marta 2011. i 2021., što pokazuje da je, uprkos svojoj volatilnosti, klasa imovine s najboljim učinkom.

Da bi ovo dalje istražio, Visual Capitalist je udružio snage s Franklinom Templetonom kako bi istražio istorijske povrate od bitkoina i uporedio ih s drugim glavnim klasama imovine.

Source: Visualcapitalist.com

Bitcoin naspram popularne imovine

Jedan od načina za izražavanje prinosa prilagođenog riziku je korištenje Sharpeovog odnosa, koji opisuje višak prinosa investicije u odnosu na njenu volatilnost.

Dakle, što je veći Sharpe odnos, to je bolji prinos prilagođen riziku. Šarpov koeficijent od tri ili veći bi značio ‘odličan’ prinos prilagođen riziku, dok bi Sharpeov koeficijent manji od jedan bio ‘podoptimalan’.

Uprkos riziku i volatilnosti, prinosi na bitcoin bili su pozitivni tokom jedne, pet i deset godina.

Source: Visualcapitalist.com

Bitcoin u odnosu na tehnološke dionice

Tehnološke dionice poput Googlea i Microsofta često se koriste kao primjeri imovine s pozitivnim prinosima u odnosu na rizik. Međutim, prinosi na bitcoin su takođe bili jaki i nudili su više prinosa prilagođenih riziku od većine tehnoloških dionica u protekloj godini.

Source: Visualcapitalist.com

Bitcoin i druga digitalna imovina u nastajanju pokazali su da mogu ponuditi atraktivnu premiju za rizik investitorima koji su spremni da tolerišu značajnu volatilnost na dugi rok, posebno u poređenju s drugim velikim sredstvima.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak