Kina snižava kamatne stope kako bi podstakla ekonomiju

Kina je iznenadila tržišta snižavanjem ključne kratkoročne kamatne stope i svojih referentnih kamatnih stopa na kredite u ponedjeljak, u nastojanju da podstakne rast u drugom najvećoj svjetskoj ekonomiji.

Smanjenja su uslijedila nakon što je Kina prošle sedmice objavila slabije od očekivanih ekonomskih podataka za drugo tromjesečje i nakon što su se njeni najviši zvaničnici sastali na plenumu koji se održava otprilike svakih pet godina.

Zemlja je na rubu deflacije i suočava se s dugotrajnom imovinskom krizom, rastućim dugom i slabim potrošačkim i poslovnim raspoloženjem. Trgovinske napetosti takođe se rasplamsavaju, jer globalni čelnici postaju sve oprezniji prema kineskoj izvoznoj dominaciji.

Narodna banka Kine (PBOC) priopćila je u ponedjeljak da će smanjiti sedmodnevnu obrnutu repo stopu na 1,7% s 1,8%, te da će takođe poboljšati mehanizam operacija na otvorenom tržištu.

Nekoliko minuta kasnije, Kina je smanjila referentne kamatne stope na kredite za istu maržu na mjesečnom fiksiranju. Jednogodišnja primarna kamatna stopa (LPR) snižena je na 3,35% s prethodnih 3,45%, dok je petogodišnja smanjena na 3,85% s 3,95%.

“Današnje smanjenje je neočekivani potez, vjerojatno zbog naglog usporavanja zamaha rasta u drugom tromjesečju, kao i zbog poziva na ‘postizanje ovogodišnjeg cilja rasta’ do trećeg plenuma”, rekao je Larry Hu, glavni ekonomista za Kinu u Macquarieu.

Ju Wang, voditelj Greater China FX & rates strategije u BNP Paribasu, rekao je da su sve veća očekivanja da će Federalne rezerve početi snižavati kamatne stope takođe dala PBOC-u prostor za manevrisanje u svom monetarnom popuštanju.

Zvanična novinska agencija Xinhua citirala je neimenovane izvore bliske PBOC-u rekavši da je “odlučujuće” smanjenje stope pokazalo njegovu odlučnost da podupre oporavak i da je to odgovor na ciljeve plenuma da se postigne ovogodišnji cilj rasta, prenosi SEEbiz.

Nakon smanjenja stope, kineski juan pao je na skoro dvosedmični minimum od 7,2750 za dolar prije nego što je popravio neke gubitke.

Prinosi na kineske državne obveznice pali su duž krivulje, s 10-godišnjim i 30-godišnjim padom za čak 3 bazna boda, prije nego što su se stabilizirali na 2,24% odnosno 2,45%.

Kineski 30-godišnji trezorac za isporuku u rujnu 2024. CTLU4 porasla je otprilike 0,3% u ranoj trgovini u ponedjeljak.

“Činjenica da PBOC nije čekao da Fed prvi smanji, ukazuje na to da vlada prepoznaje pritisak na smanjenje kineske ekonomije”, rekao je Zhang Zhiwei, predsjednik i glavni ekonomist u Pinpoint Asset Managementu.

Očekuje dodatna smanjenja kamatnih stopa u Kini nakon što Fed uđe u svoj ciklus smanjenja kamatnih stopa.

Snižavanje stope u Kini ima za cilj “jačanje protucikličkih prilagodbi radi bolje podrške realnoj ekonomiji”, stoji u saopštenju PBOC-a.

Podijeli ovaj članak