Bidenovo povlačenje unosi neizvjesnost na tržišta

Investitori već nedeljama gomilaju opklade na povratak Donalda Trumpa u Bijelu kuću, smanjujući ulaganja u dugoročne američke obveznice i kupujući Bitcoin, između ostalog. Sada razmatraju da li Bidenovo povlačenje iz trke povećava šanse za pobjedu Demokrata — i koliko moraju prilagoditi svoje opklade.

Jedna stvar se čini sigurnom nakon što je predsjednik odustao od svoje kandidature za reizbor: iako se to očekivalo jer je 81-godišnjak bio pod pritiskom saveznika, ova objava unosi nepredvidivost u kampanju koja će vjerovatno rezultirati volatilnošću na tržištima.

“Ovo znači više neizvjesnosti,” rekao je Gene Munster, suosnivač i upravljački partner u Deepwater Asset Management. “Postojalo je mnogo povjerenja u Trumpovu pobjedu, i tržišta neće voljeti ovu novu neizvjesnost, uz vijesti o tome ko ulazi, ko izlazi i svim tim nepoznanicama.”

Bidenova objava u nedjelju da prekida svoju kandidaturu i podržava potpredsjednicu Kamalu Harris je posljednji u nizu političkih šokova koje su tržišta apsorbovala u posljednjim nedeljama.

Dok investitori prerađuju najnovije vijesti, “Trump trade” — favorizovanje sektora i strategija koje se vide kao korisne od republikanskog zalaganja za labaviju fiskalnu politiku, više trgovinske tarife i slabije regulative — će vjerovatno naići na prepreke.

Ovo se dešava dok investitori također očekuju moguće trzaje tržišta zbog talasa rezultata za drugi kvartal koji tek počinju da pristižu, i dok nastavljaju da planiraju scenarije za kada će Federalne rezerve početi smanjivati kamatne stope.

Reakcija investitora

Dolar je blago oslabio u azijskom trgovanju u ponedjeljak, dok su euro, švajcarski franak i meksički pezo zabilježili marginalne dobitke. Prinosi na trezorske zapise su pali širom krivulje, dok su američki terminski ugovori na akcije bili blago u plusu.

“Glavni proces razmišljanja na tržištu obveznica treba biti šta ova nova neizvjesnost donosi. Ljudi su došli do tačke gdje su se gomilali u Trump trade — postajući stvarni narativ. Mislio sam da je to previše prerano,” rekao je Glen Capelo, generalni direktor u Mischler Financial. “Trgovina pojačavanjem krivulje će vjerovatno morati da se malo razmotri.”

Tržišta mogu biti nervozna dok trgovci čekaju da vide da li Harris osigurava nominaciju svoje stranke i okuplja dovoljno zamaha da izazove Trumpovo vođstvo u anketama. Dok trgovci čekaju nove ankete koje odražavaju Bidenovo odsustvo, kladioničko tržište PredictIt ima Harrisovu kao favoritkinju za demokratsku nominaciju, ali Trumpa još uvijek favorizuju za pobjedu na predsjedničkim izborima.

Osnove “Trump trade” su se oblikovale u obliku podrške rastućim prinosima na američke obveznice, dobicima u bankarskim, zdravstvenim i energetskim akcijama kao i Bitcoin-u i jačem dolaru — čak i dok je Trump sam signalizirao da preferira slabljenje američke valute.

Neki od “Trump trade” na tržištu obveznica već su počeli da se povlače prošle nedjelje, dok su se investitori okrenuli ponovo ka ekonomskim podacima i Federalnim rezervama. U međuvremenu, nedavne promjene na tržištu akcija obilježene su prelaskom iz velikih tehnoloških dionica u manje kompanije u sektorima koji su zaostajali.

“Investitori bi trebali očekivati skok u volatilnosti,” rekao je Dave Mazza, izvršni direktor Roundhill Financial, prije objave u nedjelju. “Ako potpredsjednica Harris može brzo mobilizovati podršku da ozbiljno ugrozi Trumpa, onda bismo trebali očekivati da će volatilnost trajati. Međutim, ako Trump nastavi da vodi u anketama i investitori njegovu pobjedu vide kao neizbježnu, tada će ‘Trump trade’ preuzeti i volatilnost će se smanjiti.”

Šta kažu Bloombergovi stratezi…

“Osim ako ne dođe do značajne promjene u Trumpovim šansama, trgovci će vjerovatno pozicionirati za slabljenje dolara jer bi moglo biti više verbalnih napada na slabe strane valute kako se približava novembar. U međuvremenu, trezorske obveznice će imati složeniji izgled. Pojačavanje krivulje će se vjerovatno nastaviti usred zabrinutosti oko većih deficita, ali unutar okvira padajućih prinosa dok Federalne rezerve idu ka svojem prvom smanjenju kamatnih stopa ove godine.”

Postoji malo istorijskih podataka za korišćenje kako bi se razumjelo kako će tržišta reagovati. Najnoviji primjer predsjednika koji nije tražio drugi mandat bio je Lyndon Johnson 1968. godine.

“Jednostavno nemamo mnogo presedana za situaciju sa kandidatom koji nije prošao kroz uobičajeni proces predizbora,” rekla je Julie Biel, portfelj menadžer i glavna tržišna strateginja u Kayne Anderson Rudnick. “Dakle, mi ponovo nastavljamo našu vrlo dugoročnu ljubavnu aferu sa bezpresedanskim vremenima.”

Neki investitori u Aziji, prije nego što se Biden povukao iz trke, vidjeli su da ‘Trump trade’ zapravo profitira od njegovog povlačenja, što bi moglo dovesti do pritiska na sve, od širokih kineskih berzanskih indeksa do dionica korejskih proizvođača baterija u regionu.

Azijske dionice su pale u ponedjeljak, pri čemu su tajvanske i korejske dionice zaostajale, iako su analitičari rekli da su ti potezi uglavnom posljedica negativnog sentimenta prema tehnološkom sektoru.

Jedan od faktora koji komplikuje opklade na azijske valute bila je Trumpova kritika trenutne slabosti jena i juana, što bi moglo ograničiti pritisak čak i ako se očekuje da će njegova pobjeda generalno ojačati dolar. Jen je bio blago jači u popodnevnom trgovanju u Tokiju.

“Predsjednik Biden se povlači iz izbora dodaje nove neizvjesnosti na tržište,” rekla je Johanna Chua iz Citigroup Inc. “Tržište će preispitati ne samo distribuciju vjerovatnoća predsjedničke trke već i implikacije na ishode kongresnih izbora.”

Izvor: Yahoo Finance

Podijeli ovaj članak