Tramp postaje glavni influenser na tržištu kapitala

Poslije pokušaja atentata, skočile akcije Trump Medie

Na Wall Streetu je protekle sedmice došlo do rotacije s tehnološkim dionicama u sektoru koji ove godine nijesu zabilježili pravi rast, pri čemu su ulagači u svojim odlukama uzeli u obzir i sve veću vjerovatnoću da će se Donald Tramp vratiti u Bijelu kuću.
Takozvana Trampova trgovina (trgovanje pogledom na to što će Trumpova pobijediti na izborima novembru donijeti privredi) očita je u nekoliko područja. Konkretno, na prodaji se nalaze dionice Trump Media. U ponedjeljak, prvog dana trgovanja nakon pokušaja atentata na Donalda Trampa, kurs  im je skočio 30 odsto. Početkom nedjelje porasle su i dionice oružja i Tesle jer se Elon Musk smatra Trampovim pristalicom.

Nakon neuspjelog atentata i bitcoina dobio je snažan podsticaj, jer je njime najveća američka mjenjačnica kriptovaluta Coinbase (+12 nakon prošle sedmice). S druge strane, skliznule su dionice iz sektora solarne energije (za koji se navodi da je bliži demokratima), kao i dionice kompanije koje se bave preradom marihuane (za medicinske svrhe).

Povrh svega, posljednjih dana vidljivo je da je poljuljano povjerenje u tehnološke firme, prvenstveno iz sektora poluprovodnika. Cijena dionice Nvidije se srušila za deset odsto u pet dana, ogromne gubitke pretrpjele su i ostale kompanije iz ovog sektora širom svijeta. Primjera radi, Taiwan Semiconductor (najveći svjetski ugovorni proizvođač čipova i glavni dobavljač Applea i Nvidije) pogođen je Trampovim izjavama da bi Tajvan trebao platiti SAD-u za svoju odbranu jer Amerikanci ne dobijaju ništa zauzvrat.

U međuvremenu je Bajdenova administracija najavila dodatna ograničenja poslovanja s Kinom ili izvoza čipova u tu zemlju. Dionice Tokyo Electrona, najveći japanski proizvođač poluprovodnika, blijedi zbog toga više od osam odsto.

Pet najvećih američkih tehnoloških kompanija (Apple, Microsoft, Nvidia, Alphabet i Amazon) trebalo bi u drugom tromjesečju imati prosječno 29 odsto veću dobit nego u istom razdoblju lani. Ne, od 11. jula, kada su objavljeni povoljni podaci o američkoj inflaciji (u junu je inflacija na godišnjem nivou skliznula na tri odsto), primjetan je bijeg iz tehnološkog sektora.

U protekloj sedmici, indeks koji mjeri njegove performanse izgubio je gotovo šest odsto u New Yorku, srušivši 900 milijardi dolara tržišne kapitalizacije. Goldman Sachs takođe upozorava da strategija buy the dip više neće imati smisla do kraja godine, budući da predviđaju kraj rekordnih nizova. Njujorški berzanski indeks S&P 500 ove godine je dostigao čak 38 rekorda, što je drugi najbolji uspjeh u posljednjih sto godina. Samo je 1995. godina po tom kriterijumu bila još uspješnija.

Idućih dana oči ulagača biće uprte u objave poslovnih rezultata drugog tromjesečja ove godine u takozvanim “Big Tech” kompanijama, koje su “letjele” na krilima velikih očekivanja, vezano uz vještačku inteligenciju oko godinu i po. Očekivanja su možda prevelika i zato ove dionice bilježe značajnu korekciju prema dolje.

Milijardni profiti u drugom tromjesečju, naravno, krivulju mogu ponovo okrenuti prema gore, prema novim rekordima. Alphabet i Tesla će objaviti tromjesečnu zaradu u utorak, a slijede Apple, Microsoft, Amazon i Meta sedam dana kasnije. Stratezi u Goldman Sachsu napisali su da će se “epska rotacija ‘Big Tech'” nastaviti osim ako firma ne provjerava analitičara koji će razmotriti svoje procjene za drugu polovinu godine i za 2025. godinu.”

Dok je trgovanje kriptovalutama i tehnološkim dionicama često bilo vrlo dosljedno u prošlosti, obrasci su drugačiji ovog mjeseca. Kripto ide svojim putem, a rast podstiče Trampa koji jako podržava kriptovalute. Neslužbeno je krajem mjeseca na kripto konferenciji u Nashvilleu čak najavio da bi bitcoin mogao postati strateška rezervna investicija u SAD-u. Vrijednost bitkoina u posljednjih nedjelju dana porasla je za čak 15 odsto te je juče iznosila 67.500 dolara. Tržišna kapitalizacija cjelokupnog kripto tržišta ponovo se približava dva i po triliona dolara (2500 milijardi).

Osobito za eter, očekivanja su visoka, budući da u utorak počinje trgovanje s prvih pet američkih ETF fondova po spot cijeni ethera. Naravno, tu je i pitanje nijesu li sve ove pozitivne informacije već ugrađene u cijenu Ethera, a prilivi u ove ETF-ove ne bi trebali biti tako jaki kao što su na početku bili za bitcoin ETF-ove.

Izvor: Seebiz.eu

Podijeli ovaj članak