Kreditni rejting Turske podignut nakon 11 godina

Bionitetna agencija Moody's je povisila kreditni rejting Turske, prvi put nakon 11 godina, nakon poboljšanog upravljanja, čvršćeg stava o monetarnoj politici i napretka u pogledu inflacije. Ta bonitetna kuća je ipak zadržala izglede zemlje kao “pozitivne”.

Suvereni kreditni rejting podignut je za dva stepena, s B1 na B3, što je označilo prvo povećanje Moody'sa za Tursku u više od deceniju, prenosi Klix.ba.

“Kao razlozi navedena su poboljšanja u upravljanju, odnodno odlučan i sve ukorijenjeniji povratak ortodoksnim monetarnim politikama, koje daju prve vidljive rezultate u smislu smanjenja velikih makroekonomskih neravnoteža u zemlji”, naveli su iz  Moody's-a.

Turska od prošle godine sprovodi strogu monetarnu i fiskalnu politiku, kako bi se uhvatila u koštac s rastućom inflacijom.

Moody's takođe saopštava da turska centralna banka ubrzano povećava kredibilitet monetarne politike, što zauzvrat pomaže da se obnovi povjerenje u tursku liru.

“Iako su inflacija i domaća potražnja počele da se smanjuju, očekuje se da će se inflatorni pritisci značajno smanjiti u predstojećim mjesecima i u narednoj godini”, saopštili su iz Moody's agencije.

 

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak