Institut Igalo i Fond zdravstva zajednički će kreirati realne cijene usluga

Rukovodstvo Instituta Igalo će zajedno sa stručnjacima Univerziteta Crne Gore i predstavnicima Vlade intenzivno raditi na izradi plana restrukturiranja. U međuvremenu je usaglašeno da Institut i Fond iznesu zajednički predlog realnih cijena usluga, potvrdio je direktor Instituta, Zoran Kovačević.

Kovačević je za RTHN kazao da je Vlada Crne Gore, nedugo nakon deblokade računa Instituta Igalo, uložila napore da sa predstavnicima Univerziteta Crne Gore oformi tim koji će izraditi plan restrukturiranja. Menadžment, kao i predstavnici manjinskih akcionara i državnog kapitala, navodi on, imaće ulogu, sugestije i viđenje perspektive ove zdravstvene ustanove.

– Uz ekspertsku pomoć vezanu za ocjenu toga plana od strane državne pomoći, to će se uobličiti u jedan kvalitetan dokumenat, koji će biti usvoje u zadatim rokovima, potrebnim da krene realizacija tog procesa restrukturiranja, a koji podrazumijeva rješavanje svih zaostalih obaveza, posebno finansijskih. Sa druge strane i sve druge aspekte, koje treba da donese plan restrukturiranja, kao što su investicije – navodi on.

Direktor Fonda zdravstva Vuk Kadić posjetio je Institut ove sedmice, gdje su mu predstavljeni troškovi rada sa fondovskim pacijentima, za šta je on, prema riječima Kovačevića pokazao razumijevanje.

– Ulaskom u materiju vezanu za državnu pomoć i evropsku regulativu, na koju se naslanja ta materija, vrlo je jasno definisano kako se tretiraju te usluge, koje se označavaju kao usluge od opšteg ekonomskog interesa, gdje bi trebalo da one budu iskazane kroz cijenu koštanja plus razumnu dobit. U razgovoru sa predstavnicima Fonda zdravstva Crne Gore došli smo do zaključka da treba da idemo sa zajedničkim predlogom, koji će biti obrazložen na pravilan i stručan način, koja je to cijena koju Institut treba da ostvari u ugovoru sa Fondom zdravstva – objašnjava Kovačević.

U ovom trenutku, kako informiše Kovačević, prema zaposlenima nema dugovanja kada je riječ o neto iznosu zarada, a premijer je zamolio dobavljače da imaju razumijevanja za naplatu potraživanja dok ne počne primjena plana restrukturiranja.

– Tu je komunikacija da se pronađe model šta je to što oni mogu da podnesu i istrpe, a Institut u ovom trenutku da izmiri, kako bi nastavili normalno poslovanje i održali, kakvu-takvu, tekuću likvidnost, ako je ikako moguće do početka realizacije plana restrukturiranja. Naravno, nemoguće je predvidjeti, jer je veliki broj dobavljača, kakvo će razumjevanje biti na kojoj adresi i kod kojeg od dobavljača, iz tog razloga ne mogu da odgovorim kakva će situacija biti u narednom periodu – kazao je on.

Pred Institutom je svakako i dalje veoma izazovan period, ocijenio je Kovačević, obzirom da je turistička sezona u punom jeku, a prethodne dvije godine su značajno kadrovski oslabile Institut. Dodao je da se nada da će imati razumijevanje i podršku zaposlenih i dobavljača, kako bi u narednom periodu dobili priliku da ova ustanova postigne svoj puni potencijal.

Podijeli ovaj članak