Bitcoin uzletio iznad 66.000 dolara

Cijena bitcoina brzo se oporavila od nedavnog pada na šestomjesečnu najniži nivo od 53.500 USD 5. jula, povrativši nivo od 66.000 USD i mogao bi ponovno testirati svoju najvišu vrijednost svih vremena od 73.700 USD dostignutu  u martu.

Ovo ponovno oživljavanje dolazi dok se velike vazdušne firme, medicinske ustanove, korporacije i policijske snage diljem svijeta bore s velikim poremećajem informacijske tehnologije (IT) koji utiče na Microsoftove usluge računalstva u oblaku.

Firma za kibernetičku sigurnost CrowdStrike rasvijetlila je uzroke prekida rada, pripisujući ih “rutinskom ažuriranju softvera” koje je pošlo po zlu. Kako bi umirio javnost, CrowdStrike je naglasio da incident nije proboj sigurnosti ili kibernetički napad.

Firma je zatim brzo izdala novo ažuriranje softvera koje je automatski popravilo neke pogođene računare. Međutim, neki su sistemi zahtijevali ručno ponovno pokretanje i zakrpe, što je rezultiralo značajnim kašnjenjima.

Microsoft je sa svoje strane najavio oporavak svojih 365 aplikacija i usluga kasno u petak ujutro, iako bi neki pojedinačni korisnici još uvijek mogli osjetiti zaostale posljedice.

Zanimljivo, usred haosa izazvanog prekidom IT-a, cijene kriptovaluta ostale su nepromijenjene, što je privuklo pažnju američke senatorke Cynthije Lummis.

Poznata po svom pro-kripto i Bitcoin stavu, Lummis je na platformi društvenih medija X (bivši Twitter) istakla otpornost cijene Bitcoina usred raširenih kibernetičkih prekida, rekavši: “Znate li koji oblik valute nije pogođen raširenim kibernetičkim prekidima? Bitcoin. Vires u Numerisu.”

U međuvremenu su se pojačala nagađanja o potencijalu Bitcoina kao strateške rezervne imovine za Sjedinjene Države, prenosi SEEbiz.

Iščekivanja su dodatno podstaknuta nadolazećim pojavljivanjem bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u Nashvilleu 27. jula, za kojeg neki predviđaju da će najveću kriptovalutu na tržištu objaviti kao ključnu za američku ekonomiju, što bi potencijalno omogućilo ogroman porast cijene bitcoina.

Dok se cijena Bitcoina nastavlja oporavljati, kripto analitičar Ali Martinez otkrio je značajan razvoj na dnevnom grafikonu Bitcoina jer je indikator TD Sequential generirao signal za prodaju.

Međutim, analitičar je primijetio da se signal može poništiti ako se Bitcoin uspije zatvoriti iznad ključnog praga od 67.500 dolara. Trenutna cijena kriptovalute iznosi 66 666 dolara, što odražava rast od 5% u posljednja 24 sata i impresivan porast od preko 16% samo u prošloj sedmici.

Podijeli ovaj članak