Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju

Vlada Crne Gore odlučila je da se bivšim zaposlenima KAP-a koji su nastavili da rade na istim radnim mjestima i nakon stečaja od 8. jula 2013. godine, na poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, po osnovu tog rada utvrdi staž i uplate dodatni doprinosi, u svrhu ostvarivanja prava na penziju.

Kako je objašnjeno u dokumentu, riječ je o bivšim zaposlenima koji su nakon pokretanja stečajnog postupka nastavili da rade na poslovima na kojima se prije pokretanja stečajnog postupka staž osiguranja računao sa uvećanim trajanjem a što se dokazuje potvrdom stečajnog upravnika – Privrednog suda.

“Pa je Vlada Crne Gore saglasna da se bivšim zaposlenima po osnovu tog rada utvrdi staž osiguranja sa uvećanim trajanjem, a nakon toga uplate dodatni doprinosi, a sve u svrhu ostvarivanja prava na penziju shodno članu 17 stav 4 i 197n Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju”, navodi se u dokumentu Vlade,

Ulogu će imati i Agencija za mirno rješavanje radnih sporova.

“Staž osiguranja koji se računa sa uvećanim trajanjem kao i iznos koji je potrebno uplatiti po osnovu prava iz stava 2 člana 1 Sporazuma, utvrdiće se u postupku pred Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova na osnovu priložene dokumentacije kao i uvjerenja Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Crne Gore o ukupno utvrđenom stažu osiguranja i stažu osiguranja koji nedostaje za ostvarivanje prava iz člana 17 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju”, navodi se u dokumentu.

Iznos dodatnih dopinosa za staž osiguranja sa uvećanim trajanjem Fond rada Crne Gore ce uplatiti Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje za svakog radnika, u skladu sa postupkom o ostvarivanju prava na isplatu neisplaćenih potraživanja iz stečaja shodno opštim propisima o radu.

“Ostvarivanjem prava na uplatu i ostvarivanjem prava na penziju u skladu Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, smatraće se da su se bivši radnici odrekli prava da po tim osnovama prema Vladi i Fondu rada Crne Gore ispostavljaju bilo kakva druga eventualna potraživanja ili sa njima povezana prava”, dodaje se.

Podijeli ovaj članak