NLB Banka treću godinu za redom dobitnik Euromoney nagrade za najbolju banku u Crnoj Gori

NLB Banka proglašena je za “Najbolju banku u Crnoj Gori” na dodjeli godišnjih nagrada svjetski renomiranog finansijskog časopisa Euromoney. Riječ je tradicionalnoj “Euromoney nagradi za izvrsnost 2024” (Euromoney Awards for Excellence 2024) koja se dodeljuje finansijskim institucijama koje klijentima pružaju najviši nivo usluge, inovacija i stručnosti.

Kao rezultat odličnih poslovnih rezultata uz rastuću profitabilnost, operativnu efikasnost i zdrav rast portfolija kredita, NLB Banka se izdvojila kao lider na crnogorskom bankarskom tržištu. NLB Banka veliku pažnju posvećuje društveno odgovornom poslovanju i primjeni ESG principa poslovanja i djelovanja, čime se pozicionirala kao predvodnik zelene tranzicije u Crnoj Gori.

Prestižnu nagradu primio je Martin Leberle, predsjednik Upravnog odbora NLB Banke, na svečanoj ceremoniji koja je sinoć održana u Londonu.

Jako sam ponosan što je NLB Banka dobitnik Euromoney nagrade za najbolju banku u Crnoj Gori, i to treću godinu zaredom. Imponuje nam što je ovaj prestižni finansijski magazin u kontinuitetu prepoznaje značaj naših poslovnih rezultata i strateške pravce djelovanja na zahtjevnom finansijskom tržištu. Usmjereni smo na potrebe klijenata, zadovoljstvo zaposlenih i razvoj i dobrobit zajednice u kojoj poslujemo. Naša komparativna prednost na tržištu je oštar fokus na simplifikaciju i digitalizaciju, kao i na implementaciju održivosti u sve što radimo, a naša ključna snaga tim stručnih, posvećenih i visoko angažovanih kolega, usmjerenih na osnaživanje rasta. Ova nagrada za nas prestavlja veliku čast, ali podrazumijeva i odgovornost da nastavimo u istom pravcu i sa jednakim žarom u narednom periodu. Zahvaljujem svim kolegama na profesionalizmu i posvećenosti kao i svim klijentima na dugotrajnom povjerenju koje smo zajednički gradili svih ovih godina“ – izjavio je Martin Leberle tom prilikom.

Magazin „Euromoney“ sa sjedištem u Londonu, pripada grupi svjetski uticajnih finansijskih časopisa, koji objavljuje globalne informacije namijenjene finansijskim ekspertima i top menadžerima još od 1969. godine. Godišnja priznanja „Euromoney nagrade za izvrsnost“ postoje još od 1992.godine, kao prva te vrste u globalnoj bankarskoj industriji. Da je riječ o zaista laskavom priznanju, potvrđuje i činjenica da je pristigao rekordan broj prijava banaka iz cijelog svijeta za ovogodišnji izbor. Proces odabira pobjednika je prilično složen i rigorozan, a osim finansijskih pokazatelja, procjenjuju se tržišna pozicija, kvalitet i inovativnost ponude, stepen inovacija i digitalizacije, korisničko iskustvo, društveno odgovorno poslovanje, kao i poslovna strategija u cjelini. Priznanje „Banka godine“ koje ovaj časopis dodjeljuje, smatra se jednom od najprestižnijih svjetskih nagrada u oblasti finansija i bankarstva.

Ove godine, titulu najbolje banke na svijetu ponijela je UBS banka, za najbolju investicionu banku proglašena je JP Morgan, dok je Citi banka imenovana je za najbolju digitalnu banku na svijetu.

Stručni žiri Euromoney-a je svoju odluku da NLB Banku proglasi najboljom bankom u Crnoj Gori obrazložio riječima:

NLB Banka je najbolja banka u Crnoj Gori, koja je prošle godine pokazala snažan rast i razvoj, što je rezultiralo njenim rekordnim poslovnim rezultatom. Do kraja decembra 2023. godine, banka je ostvarila 27 miliona eura neto dobiti – 23% više u odnosu na 2022. – uglavnom zbog povećanja neto prihoda od kamata od 36% i povećanja neto naknada i provizija od 17%. U osnovi rasta neto prihoda od kamata bile su više stope i značajan rast portfolia kredita, koj je povećan za 9% ili 50 miliona eura prošle godine. Podršku ovom rastu pružila je ekspanzija baze klijenata NLB Banke, sa povećanjem na strani stanovništva za 4% u odnosu na prethodnu godinu, povećanjem pravnih lica za 40% i malih i srednjih preduzeća za manje od 1%. Osim toga, banka, na čelu s Martinom Leberleom, predsjednikom Uprave, unaprijedila je svoje proizvode i usluge, posebno u digitalnoj ponudi, te proširila svoj raspon održivog finansiranja.“

NLB Banka, koja ponavlja svoj uspjeh iz prethodne dvije godine osvajajući još jednu nagradu za nabolju banku u Crnoj Gori, tokom višedecenijskog poslovanja u Crnoj Gori izgradila je poziciju kredibilnog i odgovornog finansijskog partnera građanima i privredi, njegujući prepoznatljiv kvalitet usluge i djelujući kao uzoran član društva koji doprinosi podizanju kvaliteta života i razvoju sredine u kojoj posluje. Rekordni rezultati koje bilježi iz godine u godinu, proizilaze iz velike posvećenosti njenih zaposlenih, ali i podrške snažne NLB Grupe, koja uspješno gradi poziciju finansijskog, bankarskog i regionalnog šampiona u Jugoistočnoj Evropi, koju smatra svojim domom.

Više informacija dostupno je na sajtu Euromoney-a: www.euromoney.com

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak