Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO

Foto: Vlada Crne Gore

Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu TVCG Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić.

Nišić je kazala da Vlada nije radila analize ad hoc niti za 10 ili mjesec dana.

“Ono što se obećalo će se ispuniti. 600 eura zarada za zaposlene do do petog nivoa kvalifikacija je rast od 33 odsto, 800 eura zarada za zaposlene sa šestim stepenom i više kvalifikacija iznosi 70,8 odsto. Nominalni rast ostalih plata biće minimalno od 35 do 135 eura za zaposlene koji trenutno primaju više od minimalne zarade”, kazala je Nišić.

Kaže da je većina građana prijavljena na 450 eura te da poovećanje na 600 eura garantuje im i mogućnost podizanja kredita, kao i veće penzije u budućnosti. Poručila je da će Vlada raditi na kreiranju aktivnih mjera politike za sjever Crne Gore.

Istakla je da Ministarstvo sa Fondom PIO pravi kalkulator koji će svakom penzioneru moći da obračuna penziju i na kom će imati podatke da li su mu uplaćivani porezi i doprinosi.

“Ono što smo slušali prethodnih dana da staž neće uticati na penziju, apsolutno nije tačno. Povećanje minimalnih plata mi ćemo već u januaru imati povećanje svih ostalih penzija oko 50, 60 odsto”, rekla je ministarka.

Istakla je da se niko ne kocka sa Fondom PIO.

Predstavnica USSCG Ivana Mihailović kazala je da USSCG daje bezrezervnu podršku Vladi da se uvećaju zarade.

“Međutim, juče na konferenciji je više puta istaknuto da je nacrt fiskalne strategije proizvod kompromisa socijalnih partnera. Ono što na žalost nije pomenuto je da je USSCG imala drugačiji model. Naš predlog nije prihvaćen, ali smo rekli da ćemo kroz javu raspravu nastaviti da se borimo za model koji je održiviji, pravedniji”, kazala je Mihailović.

Podijeli ovaj članak