Letovi, banke, TV emiteri – sve je stalo: Globalni IT prekid zaustavio svijet?

Foto: pixabay.com

Niz globalnih institucija – uključujući velike banke, medijske kuće i avio-kompanije – prijavio je masovni prekid IT-a, što utiče na njihovu sposobnost da ponude usluge. Problem su prijavili čak i neki domaći mediji.

Nekoliko avio-kompanija je obustavilo letove širom svijeta, a mnoge prijavljuju kašnjenja. Američka država Aljaska upozorila je da su njene službe za hitne slučajeve pogođene, supermarketi u Australiji su onemogućeni da pruže uslugu, a mediji u nekoliko zemalja ostavljeni su u nevolji jer su sistemi otkazali, a Sky News u Velikoj Britaniji privremeno je isključen. Voditeljica Sky News-a Anna Jones rekla je gledaocima da kanal „radi sa minimalnim kapacitetom“ i da se „radi na poboljšanju“ rada.

Uzrok prekida rada je nejasan, ali mnogi od pogođenih su ga povezali sa operativnim sistemima Microsoft PC-a.

Zvanično ažuriranje usluge Microsoft 365 objavljeno na X-u ranije tokom dana kaže da se „istražuje problem koji utiče na mogućnost korisnika da pristupe raznim Microsoft 365 aplikacijama i uslugama“.

Međutim, portparol Microsofta rekao je BBC-u da je „većina usluga oporavljena“ nekoliko sati ranije.

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova u Australiji – koja je posebno teško pogođena – rekao je da je prekid vezan za problem u firmi za sajber bezbjednost, dok je državni nadzornik za sajber bezbjednost rekao da nema informacija koje bi sugerisale zlonamjerni napad.

„Naše trenutne informacije su da se ovaj prekid odnosi na tehnički problem sa softverskom platformom treće strane koju koriste pogođene kompanije“, rekli su u saopštenju.

Zvaničnici Aljaske rekli su da mnogi pozivni centri za hitne slučajeve i pozivni centri koji to nijesu, ne rade kako treba.

Korisnici društvenih mreža prijavili su probleme sa plaćanjem u prodavnicama poput pekara i lanca kafea Gail’s u Velikoj Britaniji i bakalara Woolworths u Australiji, kao i probleme sa pristupom finansijskim institucijama poput Nacionalne banke Australije.

Planovi letenja širom svijeta takođe su dovedeni u haos, a pogođene su avio-kompanije, taksi usluge i željeznica.
Američke avio-kompanije United, Delta i American Airlines izdale su „globalnu stopu“ na svim svojim letovima, dok su australijski prevoznici Virgin i Jetstar odložili ili otkazali letove. Drugi aerodromi – uključujući Berlin, Tokio i Delhi – takođe su pogođeni problemom.

U Velikoj Britaniji, Govia Thameslink Railway upozorila je putnike da očekuju smetnje, dok su Black and White Cabs u Australiji rekli da su i njihovi sistemi pogođeni.

Šta je izazvalo kolaps?

Prekid je izgleda povezan sa problemom u kompaniji Crowdstrike, koja se na globalnom nivou bavi sajberbezbjednošću, izjavio je portparol australijskog ministra unutrašnjih poslova, dodajući da je državni internet regulator te zemlje saopštio da nema informacija koje bi sugerisale da je u pitanju napad.

Crowdstrike je potom pojasnio da je problem povezan sa njima, odnosno njihovim klijentima koji koriste Windows. Problem je, navodno, nastao zbog ažuriranja softvera što je na računarima dovelo do pojave takozvanog „plavog ekrana smrti“.

Microsoft preduzima korake da ublaži posljedice problema. Ta kompanija je saopštila da „istražuje problem koji utiče na mogućnost korisnika da pristupe raznim aplikacijama i uslugama“, preneo je BBC.

Šta znamo o kompaniji Crowdstrike?

Crowdstrike je američka firma sa sjedištem u Ostinu u Teksasu, kompanija koja se kotira na američkoj berzi, koja se nalazi u indeksima S&P 500 i visokotehnološkim Nasdaq indeksima. Kao i mnoge moderne tehnološke kompanije, ne postoji dugo. Osnovana je prije samo 13 godina, ali je narasla i zapošljava skoro 8.500 ljudi.

Kao pružalac usluga sajber bezbjednosti, kompanija ima tendenciju da bude pozvana da se nosi sa posljedicama hakerskih napada. Crowdstrike je bila dio istrage nekoliko visokoprofilnih sajber-napada, kao što je to slučaj kada je Sony Pictures-u hakovan kompjuterski sistem 2014.

Ali ovog puta, navodno zbog pogrešne nadogradnje svog softvera, firma koja je obično dio rješenja IT problema može umjesto toga imati ulogu u njihovom nastanku.

Evo ko je glavni krivac za globalni IT kvar

(Bizlife)

Podijeli ovaj članak