“Ključni izazov spriječiti rast cijena, Vlada ima strategiju”

Ekonomski analitičar Oleg Filipović kazao je, za Portal RTCG da će kroz najavljene mjere u sklopu programa “Evropa sad 2” doći do poboljšanja životnog standarda građana jedino ukoliko Vlada uspije da spriječi skok cijena.

Premijer Milojko Spajić najavio je juče na pres konferenciji da će kroz program “Evropa sad 2” prosječna zarada u Crnoj Gori uskoro biti 1.000 eura, dok će sve penzije od januara sljedeće godine biti uvećane za 50 – 60 eura. Povećanje plata najavio je od 1. oktobra.

Ekonomski analitičar Oleg Filipović za Portal RTCG je istakao da smatra da će iz psihološkog razloga doći do povećanja inflacije.

“Da li će mjere uticati na povećanje cijena i na jednu vrstu inflacije, u realnosti ne, ali mislim da će doći iz psihološkog razloga do povećanja i skoka inflacije, prevashodno povećanja primarnih proizvoda. Međutim, čuli smo da i tu imaju određenu strategiju koja će uticati na taj način što će država dodatno limitirati cijene”, istakao je Filipović.

Filipović je naglasio da ukoliko najavljena akcija bude sinhronizovana, smatra da će se onda ostvariti sve najavljeno.

“Mislim da je kompletan projekat sinhronizovan kao i najava formiranja Razvojne banke jer na taj način misle prikupiti nekih 300 do 500 miliona koji se trenutno nalaze u komercijalnim bankama koje su prodate po minimalnim cijenama negdje 2 do 3 odsto, a planiraju ta sredstva prikupiti po cijeni od 4 odsto”, istakao je Filipović.

Upitan da li će najavljene mjere kroz program “Evropa sad 2” uticati na poboljšanje životnog standarda građana, Filipović je istakao da je to jedino moguće ukoliko uspiju da spriječe skok cijena.

Pogledajte obračun plata po programu Evropa sad 2

“Ukoliko uspiju da spriječe skok cijena mislim da će doći do poboljšanja životnog standarda građana. Da li će doći do skoka cijena, po realnim osnovama, mislim da ne bi trebalo, ali očekujem da će doći jer je logika ta da kada dođe do povećanja plata dolazi i do povećanja cijena. To je kod nas psihološki efekat”, smatra Filipović.

Naglasio je da je premijer govorio o tri kategorije mjera koje su realne, a za koje je rekao da su pretežno usmjerene na onaj dio stanovništva koji radi za minimalac od 450 eura, te da će tu doći do najvećeg povećanja.

“Vidjeli smo da ćemo imati dvije minimalne cijene rada i to za srednjoškolce 600 eura, a za visokoškolce 800 eura. Većina tih minimalnih se i rijetko prikazuje. Rijetko ko radi za minimalnu zaradu jer se taj dio faktički isplaćuje na ruke, pa će taj dio sivog tržišta legalizovati i tu zaista ne vidim apsolutno nikakav problem”, istakao je Filipović.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak