Evo ko je glavni krivac za globalni IT kvar

Sve više izvještaja sugeriše da je kompanija za sajber bezbjednost pod nazivom Crowdstrike, koja proizvodi antivirusni softver, izdala ažuriranje softvera nakon čega je sve pošlo po zlu te je blokiralo Windows uređaje, piše BBC.

To je izazvalo fenomen koji je u IT-u poznat po nadimku “plavi ekran smrti” na računarima, prenosi Index.

American Airlines, najveća svjetska aviokompanija po broju putnika, poručila je za BBC da je prizemljila sve svoje letove širom svijeta te je u kontaktu sa svim letovima koji su trenutno u vazduhu. Kažu da su IT problemi uzrokovani “tehničkim problemom s Crowdstrikeom koji utiče na više operatera”.

Avionska kompanija kaže da sarađuje s kompanijom za IT bezbjednost kako bi riješila problem što je prije moguće. American Airlines u prosjeku dnevno preveze 578.000 putnika.

Softverska kompanija za sajber bezbjednost Crowdstrike ranije je objavila da je identifikovala problem koji stoji iza današnjeg masovnog, globalnog prekida rada sistema Windows.

Kako navode, problem je nastao nakon ažuriranja sigurnosnog softvera koji koriste velike kompanije. Promjene su u međuvremenu poništene, a kompanijama koje koriste taj softver je poslana sugestija o mogućem rješenju.

Kineski zvaničnici u petak su priznali da obimna lista ekonomskih ciljeva sadrži “mnoge složene kontradikcije”, ukazujući na neravan put koji je pred nama za implementaciju politike.

Kineski blue-chips (.CSI300), zadnji su porasli za 0,55, iako indeks nekretnina CSI300 (.CSI000952), pala je za oko 2%, pošto je anemični sektor nekretnina nastavio da utiče na izglede za rast Kine.

“Osim vrlo širokih floskula lišenih stimulansa, reference ekonomske politike na kvalitet nad kvantitetom mogu također implicirati spremnost na usporavanje ukupnog rasta”, rekao je Vishnu Varathan, glavni ekonomista za Aziju, bivši Japan u Mizuho banci.

Podijeli ovaj članak