EIB Grupa najavljuje projekte održivog stanovanja širom Evrope

Ilustracija

Grupa Evropske investicione banke (EIB grupa) okupila je, po prvi put, više od 300 stručnjaka, kreatora politika i predstavnika iz institucija EU, opština i nacionalnih ministarstava kako bi povećali finansijsku podršku za povećanje ponude pristupačnog i održivog stanovanja širom Evrope.

Događaj se podudara s najavom predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen o pokretanju prve panevropske investicione platforme za pristupačne i održive stanogradnje, u partnerstvu s grupom EIB.

Evropski stambeni sektor suočava se sa značajnim nedostatkom ulaganja – u smislu inovacija, obnove i izgradnje. Polovina evropskih domova izgrađena je prije 1980., što je rezultiralo velikim potrebama za ulaganjima u energetsku efikasnost; a samo 5% građevinskog fonda do danas je obnovljeno.

Prema najnovijem istraživanju ulaganja Grupe EIB u 12 500 firmi iz EU-a, građevinski sektor suočava se s niskom produktivnošću, pri čemu više od 70% građevinskih firmi ne ulaže ni u kakve inovacije. Nedostatak kvalifikovanog osoblja i dalje je najveća prepreka ulaganju za građevinske firme u EU-u, a 85 % ih navodi to kao ograničenje.

Ulaganje u istraživanje i razvoj te razvoj novih materijala i građevinskih tehnologija, digitalna transformacija proizvoda, procesa i usluga ključni su za povećanje produktivnosti i konkurentnosti evropske građevinske industrije, čineći gradnju bržom, lakšom i jeftinijom. Nadalje, inovacije su potrebne za povećanje izolacije, energetske efikasnosti i cirkularnosti u korišćenju građevinskih materijala, čime se smanjuje uticaj sektora na okolinu i povećava konkurentnost evropske ekonomije.

Dodatno opremanje postojećeg stambenog fonda za uključivanje modernih i efikasnih sistema za izolaciju, grejanje, hlađenje, proizvodnju i skladištenje energije ključno je za omogućavanje EU-u da ispuni međunarodne klimatske ciljeve, smanji račune za energiju za porodice i firme i poboljša kvalitet stanova. Potrebe za ulaganjima u ovo područje procenjuju se na 275 milijardi evra godišnje.

Nadalje, ulaganje u društvenu infrastrukturu i pružanje pristupačnog i održivog stanovanja ključni su prioritet za Grupu EIB-a, kao što je navedeno u njenom strateškom planu, zajedno s javnim telima i finansijskim partnerima na nacionalnom i međunarodnom nivou. S nedavnim odobravanjem Mape puta od strane ministara finansija EU-a, sada je u toku rad na ispunjavanju 8 ključnih prioriteta.

Današnji događaj, prvi u nizu organizovanih od strane nove Radne grupe za stambena pitanja EIB Grupe, pokreće uključiv i saradnički proces usmeren na stvaranje panevropskog pristupa s fokusom na inovacije, održivost i pristupačnost.

Grupacija EIB-a već 25 godina pruža usluge finansiranja i savetovanja stambenom sektoru. Podrška Grupe EIB održivom urbanom razvoju i obnovi iznosila je oko 13,4 milijarde evra u poslednjih pet godina.

Otvarajući događaj, Nadia Kalvino, predsednica Grupacije EIB-a rekla je „danas krećemo s radom, okupljamo stručnjake iz cele Evrope kako bismo povećali ulaganja kako bismo osigurali pristupačne i održive domove evropskim porodicama i povećali produktivnost i konkurentnost evropske ekonomije. Naš cilj je podsticati panevropsko rešenje finansiranja, u bliskom partnerstvu s Evropskom komisijom, s fokusom na inovacije, održivost i pristupačnost”.

Dodala je: “Uverena sam da u bliskoj saradnji s našim partnerima s odlučnošću i fokusom postoji zamah za razvoj novih instrumenata i uspeh u ovom važnom prioritetu. “

Potpredsednik EIB-a Joannis Cakiris, koji predvodi novu radnu grupu EIB-ove grupe za stanovanje, rekao je da je „pristup stambenom prostoru važan prioritet za Grupu Evropske investicione banke. Drago mi je što smo danas domaćini ovog događaja kako bismo s ključnim igračima u sektoru pronašli rešenja za povećanje dostupnosti pristupačnog i održivog stanovanja širom Evrope”.

Današnji događaj će prikazati primere pristupačnih i održivih stambenih shema i rešenja širom Evrope, uključujući inovativne instrumente i proizvode za pružanje mogućnosti ulaganja. Ove studije slučaja uključuju institucionalne investitore iz Cronos Logement Intermédiaire u Francuskoj; olakšavanje pristupa finansiranju manjim pružaocima usluga iz BGK u Poljskoj; investicione platforme koje podupiru domaćinstva da ulažu u energetsku efikasnost iz SBCI-ja u Irskoj; i tehnološke inovacije kako bi se omogućilo pristupačno “pasivno” stanovanje iz Nasuvinse u Španiji, prenosi SEEbiz.

Tokom današnje hibridne radionice, stručnjaci su takođe razmatrali učinak bliže saradnje između država članica EU-a, opština, stambenih udruženja, nacionalnih promotivnih banaka i privatnog sektora. Zaključci sa sastanka biće uključeni u novu Radnu grupu za stambena pitanja Grupe EIB, saopšteno je iz EIB-a.

Podijeli ovaj članak