CGES: 28 miliona kredita od EBRD za unapređenje trafostanice Brezna

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbjeđuje kredit sa državnom garancijom u iznosu do 28 miliona eura Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES), za unapređenje trafostanice Brezna, na sjeverozapadu Crne Gore.

Projekat je veoma značajan, jer će omogućiti integraciju 400 MW obnovljive energije u nacionalnu mrežu, čime će se pomoći dekarbonizacija crnogorske ekonomije. Pored toga, smanjiće se gubici u prenosu za 13 GWh/god i obezbijediti sigurno i pouzdano snabdijevanje električnom energijom u Crnoj Gori, kao i u regionu, dodatno jačajući Trans-balkanski koridor koji povezuje zemlje u regionu sa Italijom i EU.

Radovi uključuju instalaciju dva elektro transformatora i njihovo povezivanje na nacionalnu prenosnu mrežu putem novog prenosnog dalekovoda Lastva – Pljevlja. Novi transformatori će povećati kapacitet postrojenja na 400/110 kV, što znači da veliki broj elektrana na obnovljive izvore energije, može biti povezan sa trafostanicom Brezna, koja se trenutno nalazi u fazi preliminarnog razvoja od strane privatnih subjekata.

Trafostanica Brezna je važan dio crnogorskog elektroenergetskog prenosnog sistema, jer povezuje prenosni dalekovod 400 kV Čevo – Pljevlja 2 sa postojećom elektroenergetskom mrežom zemlje da formira prsten od 400 kV. Takođe postavlja temelje za potencijalnu energetsku vezu sa Sarajevom, što je inicijativa koju EBRD podržava i koja je u fazi preliminarnog planiranja.

Evropska unija obezbjeđuje tehničku pomoć u iznosu od €1,05 miliona iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) za razvoj studije izvodljivosti, procjene uticaja na životnu sredinu i društvo, i preliminarnog dizajna. Specijalni fond akcionara EBRD-a je doprinio sa 90,000 eura.

Kao dio projekta, EBRD i EU će pružiti mogućnosti za izgradnju kapaciteta i, gdje je potrebno, kreirati smjernice kako bi regulatori i drugi ključni lokalni akteri mogli efikasno sarađivati sa CGES-om u stvaranju jednakih uslova na tržištu električne energije za obnovljive izvore energije u Crnoj Gori.

EBRD takođe pomaže CGES-u da dobije WBIF investicioni grant za ovaj projekat. Odluka se očekuje u decembru.

Od kada je EBRD započeo operacije u Crnoj Gori 2007. godine, uloženo je €846 miliona u 88 projekata. Prioritet Banke za zemlju je podrška konkurentnosti privatnog sektora, zelena tranzicija i dalje integrisanje u regionalna i globalna tržišta.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak