Zvaničnici Feda najavljuju smanjenje kamatnih stopa

Dvojica uticajnih američkih donosioca odluka o kamatnim stopama nagovijestili su svoju podršku smanjenju kamatnih stopa u narednim mjesecima, uprkos protivljenju Donalda Trampa (Donald Trump), koji tvrdi da bi predizborna promjena troškova zaduživanja povećala šanse predsjednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) na izborima u novembru. Kristofer Voler (Christopher Waller), guverner Federalnih rezervi, i Džon Vilijams (John Williams), predsjednik Njujorških federalnih rezervi, obojica su u srijedu izjavili da će smanjenje kamatnih stopa centralne banke uskoro biti prikladno nakon poboljšanih podataka o inflaciji i novih znakova da se tržište rada hladi, prenosi Financial Times.

„Iako ne vjerujem da smo stigli do konačnog odredišta, vjerujem da smo sve bliže trenutku kada će smanjenje stope politike biti opravdano,“ rekao je Voler u govoru u Kansas Sitiju, dok je Vilijams izjavio za The Wall Street Journal da su posljednja tri mjeseca podataka o inflaciji „dovela do dezinflatornog trenda koji tražimo“.

Fed je zadržao svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom od prošlog jula na 5,25-5,5 procenata, ali investitori sve više očekuju da će donosioci odluka smanjiti troškove zaduživanja za četvrtinu poena dva puta prije kraja 2024. godine zbog pada inflacije bliže cilju od dva procenta.

Jedno od tih smanjenja može doći na glasanje Feda sredinom septembra, posljednjem sastanku prije predsjedničkih izbora 5. novembra. Tramp je u utorak izdao oštro upozorenje Fedu da ne smanjuje svoju kamatnu stopu prije izbora, rekavši u intervjuu za Bloomberg da je to „nešto što znaju da ne bi trebalo da rade“.

Najnovije očitavanje indeksa potrošačkih cijena (CPI) za jun iznosilo je tri procenta. Alternativna mjera lične potrošnje (PCE), koju Fed koristi za svoj cilj inflacije od dva procenta, iznosila je 2,6 procenata u maju. Junski PCE će biti objavljen sljedećeg petka. Nepredviđena dešavanja u procesu dezinflacije, o kojima je MMF upozorio kao mogućnost ove sedmice, mogla bi odložiti tajming prvog poteza, prenosi Biznis.rs.

Podijeli ovaj članak