Usvojen Plan implementacije programa Garancija za mlade

Vlada je usvojila Plan implementacije programa Garancija za mlade do 2026. godine, kao podrška mladima čiji se položaj na tržištu rada znatno pogoršao usljed finansijske krize.

Iz Vlade su objasnili da je riječ je o programu koji se primjenjuje u članicama EU od 2013. godine, kao i da je taj program dodatno podržan politički i finansijski usljed izbijanja pandemije koronavirusa i velikog gubitka radnih mjesta.

„Glavni princip programa je da svaka mlada osoba u roku od četiri mjeseca nakon što napusti obrazovanje ili osposobljavanje, ili postane nezaposleno lice, dobije kvalitetnu ponudu za posao, pripravništo, dalje usavršavanje, ili nastavak obrazovanja“, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su podsjetili da Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan (EIP) iz oktobra 2020. godine predviđa mogućnost korišćenja raspoloživih finansijskih sredstava za intervencije, koje se temelje na primjeru Garancije za mlade EU.

„Plan definiše okvir reformskih i programskih politika koje će omogućiti koordinaciju aktivnosti među različitim zainteresovanim stranama, udruživanje resursa kako bi se maksimizirao uticaj na rezultate mladih na tržištu rada, a prije svega kako bi se izgradili nacionalni kapaciteti za rješavanje pitanja problema isključenosti mladih i prelaska iz obrazovanja na tržište rada“, rekli su iz Vlade.

Oni su dodali da će se usvajanjem plana omogućiti dostupnost sredstava iz Operativnog programa za zapošljavanje i socijalnu politiku 2024 – 2027, kao i početak realizacije Pilot faze programa Garancija za mlade, koja je predviđena za period 2025-2026. godine u tri odabrane opštine.

 

Podijeli ovaj članak