Sastanak CBCG i Jedinstvenog odbora za sanaciju kreditnih institucija

Guvernerka Centralne banke Crne Gore dr Irena Radović sastala se danas sa stalnim članom Odbora SRB-a (Single Resolution Board – Jedinstveni odbor za sanaciju kreditnih institucija) Jesusom Saurinom. SRB je centralno tijelo za sanaciju u okviru Evropske bankarske unije, čija je misija da, kroz blisku saradnju sa Evropskom komisijom, Evropskom centralnom bankom, Evropskim bankarskim regulatorom i nacionalnim nadležnim organima, obezbijedi efikasnu sanaciju kreditnih institucija koje imaju poteškoće u poslovanju.

Guvernerka Radović je predstavila aktivnosti CBCG na planu harmonizacije nacionalnog zakonodavstva sa evropskim direktivama, sa posebnim fokusom na regulativu koja tretira pitanje sanacije banaka. Nakon dobijanja pozitivnih mišljenja od Evropske komisije, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sanaciji kreditnih institucija i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o stečaju i likvidaciji banaka, koje je pripremila CBCG, upućeni su sredinom jula, u skupštinsku proceduru. Nakon usvajanja ovih zakona i donošenja seta podzakonskih akata biće postignuta potpuna harmonizacija crnogorskog zakonodavstva sa evropskim regulatornim okvirom u vezi sa sanacijom kreditnih institucija.

„Intenzivnim aktivnostima na harmonizaciji nacionalne regulative sa pravnim okvirom EU, kao i na kontinuiranom snaženju internih kapaciteta, obezbjeđujemo uslove za sprovođenje sanacije kreditnih institucija, uz očuvanje finansijske stabilnosti i ograničenje negativnog uticaja na poreske obveznike i realnu ekonomiju na najmanju moguću mjeru“, kazala je guvernerka Radović.

Gospodin Saurina je pohvalio napredak ostvaren na planu unapređenja regulative, ističući spremnost da SRB, sa kojim CBCG ima potpisan sporazum o saradnji, pruži podršku u daljem unapređenju nacionalnog okvira za upravljanje procesima sanacije.

Sagovornici su istakli važnost razmjene informacija i potrebu bliže saradnje između dvije institucije.

U okviru posjete CBCG, gospodin Saurina sastao se sa viceguvernerom Nikolom Fabrisom, direktorom Sektora za kontrolu Milanom Remikovićem i čelnicima ostalih organizacionih jedinica.

Jedinstveni odbor za sanaciju rukovodi Jedinstvenim mehanizmom za sanaciju koji je uspostavljen 2016. godine, a u koji su uključeni i nacionalni organi za sanaciju svih država članica Bankarske unije, koju trenutno čini 20 zemalja eurozone i Bugarska.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak