Prve reakcije na Predlog fiskalne strategije: Umanjenje doprinosa za penzije dugoročno ugrožava finansije Crne Gore

Sa jedne od raanijih press konferencija

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da Crna Gore ne smije ugroziti penzioni sistem

– Pozivam sve političke aktere na odgovoran pristup. Crna Gora ne smije ugroziti decenijama izgradjivan penzioni sistem medjugeneracijske solidarnosti – napisao je predsjednik Crne Gore na mreži X.

Milatović je istakao da je ekonomski populizam u suprotnosti sa održivim razvojem Crne Gore.

Podsjetimo, portal i dnevne novine Dan su došle do informacija vezanih za povećanje plata kroz Program Evropa sad dva koje će se odraziti na penzioni sistem.

Poslanik GP URA Miloš Konatar kazao je da će umanjenje doprinosa za penzije imati dugoročno loše posledice po finansije.

– Stvari postaju ozbiljne i opasne – umanjenje doprinosa za penzije (PIO fond) će imati razarajuće i dugoročno loše posledice po finansije CG Po ovome što sada znamo o ES2: – nema povećanja plata od 25% – minimalna plata neće biti 700e – nema radnog vremena 7 sati. Neko je prevario – napisao je Konatar na mreži X.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Crne Gore Nikola Milović ocijenio je da program Evropa sad 2 predstavlja “tektonski potres za crnogorsku ekonomiju i javne finansije”

Premijer Milojko Spajić prezentovao je danas Fiskalnu strategiju za period 2024 – 2026 i program Evropa sad 2.

“Pokrenuta je spirala sloma javnih finansija i potpunog uništenja crnogorske ekonomije. Desiće se – fiktivni rast životnog standarda, stvaran rast cijena svih proizvoda i usluga, rast sive ekonomije, uništenje Fonda PIO i javnog penzionog sistema, prodaja državne imovine u bescjenje, rast zaduženosti i javnog duga”, napisao je Milović na mreži X.

Tvrdi da se Crna Gora nalazi na “ivici ambisa” i da je izvjestan “grčki scenario”.

“Sumanuti populističko potrošački model razvoja i nerealna očekivanja, vode državu u bankrot a građane na ulice. Evropa sad 2 predstavlja tektonski potres za crnogorsku ekonomiju i javne finansije. Upozoravamo odavno da je povećanje plata na ovaj način jedino moguće uz nova zaduženja, povećanja javnog duga ili smanjenje doprinosa za penzije, ili kroz nove poreske namete ili promjenu stope PDV-a”, kazao je Milović.

Poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Branislav Nenezić komentarisao je konferenciju za medije na kojoj je premijer Milojko Spajić sa saradnicima predstavio Fiskalnu strategiju i program Evropa sad 2.

“Kako je danas najavio premijer, zapošljeni zadovoljni, poslodovac zadovoljan… najmanja bruto zarada, najveća neto zarada… ‘poreski klin’??? Suma sumarum, od danas je država stavljena na kolac, a sjekira visoko u zraku, a što se tiče ‘govornika’, kockar koji i dalje diže ulog jer ‘mora doći crveno'” Podnosite li Spajiću ostavku na istoj konferenciji? Ipak je u pitanju ‘tvrdo obećanje’, jer 10% je manje od 25%”, napisao je Nenezić na mreži X.

 

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak