Fon der Lajen još pet godina na čelu Evropske komisije

Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) reizabrana je za predsednicu Evropske komisije u presudnom glasanju u četvrtak, što je predstavljalo najveći test njenog političkog nasljeđa, oblikovanog nizom kriza koje su potresle temelje Evropske unije.

Nakon iscrpnog ispitivanja u Evropskom parlamentu, aktuelna predsjednica je dobila 401 glas za i 284 protiv, čime je obezbijedila većinu za svoj drugi petogodišnji mandat. Posljednji put kada se suočila sa debatom i glasanjem, prošla je sa vrlo tankom većinom od devet glasova, prenosi Euronews.

„Posljednjih pet godina su pokazale šta možemo postići zajedno. Hajde da to uradimo ponovo. Izaberimo snagu. Izaberimo liderstvo“, rekla je Fon der Lajen u obraćanu evropskim poslanicima uoči glasanja u Strazburu. Ona je takođe navela da će se zalagati za proširenje EU.

Odluka o njenom ponovnom imenovanju uslijedila je nakon višednevnih intenzivnih zatvorenih pregovora tokom kojih se njemačka političarka uporno sastajala sa glavnim grupama u Evropskom parlamentu, u nekim slučajevima i više puta, kako bi osigurala što više podrške.

Iako su tri centrističke grupe, Evropska narodna partija (EPP), Socijalisti i Demokrate (S&D) i liberali iz Renew Europe, imale dovoljno mandata da je ponovo izaberu, unutrašnje nesuglasice su nagoveštavale nesigurnu računicu, primoravši Fon der Lajen da se obrati Zelenima i Evropskim konzervativcima i reformistima (ECR) za dodatnu podršku.

Tajna pocedura glasanja onemogućava utvrđivanje ko je glasao za, a ko protiv njene kandidature, ali govor koji je održala u četvrtak ujutro, sa nekoliko izraženih referenci na klimatske akcije, sugeriše da su Zeleni odigrali ključnu ulogu u njenom reizboru.

(Biznis.rs)

Podijeli ovaj članak