Vlada Srbije dala zeleno svjetlo za Rio Tinto

Vlada Srbije odobrila je juče nastavak rada australijske grupe Rio Tinto za kontroverznu eksploataciju litijuma, nekoliko dana poslije sudske odluke koja je otvorila put u tom pravcu.

Vlada “preduzima mjere za uspostavljanje pravnog reda kakav je postojao prije donošenja propisa proglašenih neustavnim”, prenosi agencija AFP iz zvaničnog teksta Uredbe o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namjene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita “Jadar”.

Odluka je uslijedila je nakon presude Ustavnog suda Srbije u četvrtak da odluka Vlade Srbije 2022. godine da poslije masovnih demonstracija suspenduje dozvolu australijskoj grupi “nije u skladu sa Ustavom ili zakonom”.

“Vlada će biti odgovorna za svako uznemirenje i sukob u društvu jer je pogazila Ustav, okupirala institucije i postala marioneta stranih interesa”, rekao je Direktor kampanje Pokreta “Kreni-promeni” Savo Manojlović, jedan od glavnih protivnika projekta. On je optužio predstavnike vlasti da “prijete suđenjima” protivnicima iskopavanja litijuma u Srbiji koji, po njegovim riječima, brane Ustav.

“Dvije godine vam je trebalo da smognete hrabrosti da nam prijetite suđenjima zato što branimo Ustav. Sudite nam. Ali jednoga dana svima će suditi istorija. Istorija će nama dati za pravo. Vi sada prijetite nama, ali svima vama sudiće nezavisni tužilac”, naveo je Manojlović u objavi na društvenoj mreži Iks.

Prethodno je član Predsjedništva vladajućeg SNS-a Vladimir Đukanović ocijenio da treba da bude priveden i procesuiran svako ko najavljuje sukobe, nasilje i nemire. Đukanović je napisao da je vrijeme da se “nasilnicima i kočničarima razvoja Srbije stane na put”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je nagovijestio da bi Srbija mogla da počne da vadi litijum već 2028. godine, poslije novih garancija Rio Tinta.

Bonus video:

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak