Razvojna banka velika šansa, novac već postoji i biće preuzet od IRF

Poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić kazao je na današnjoj pres konferenciji da je Predlog zakona o Razvojnoj banci predat u skupštinsku proceduru, te da se nada da će biti usvojen već tokom ovog mjeseca. Čarapić je naveo i da se osnivanjem ove banke, između ostalog, primarno omogućava podsticajni rast i razvoj privrednih društava.

“Danas predstavljamo zakon koji smo juče predali u skupštinsku proceduru, a koji će oblikovati budućnost naše zemlje. Preglog Zakona o razvojnoj banci Crne Gore uspostavlja osnovu za transformaciju Investiciono razvojnog fonda u Razvojnu banku Crne Gore. Razvojna banka će biti pokretač ekonomskog razvoja, fokusirana prije svega na ubrzani privredni rast i podršku mikro, malim, srednjim ali i velikim preduzećima. Ova banka neće biti obična finansijska institucija koja teži ostvarivanju profita. Osnivanjem ove banke primarno omogućavamo podsticajni rast i razvoj privrednih društava, povoljne kredite i finansijsku podršku, realizaciju infrastrukturnih projekata koji su od značaja za našu zemlju, kao što su izgradnja saobraćajnica, energetska infrastruktura te projekat vodosnadbijevanja i zaštite životne sredine”, kazao je on.

Poručio je da će se razvojna banka baviti i drugim poslovima, u skladu sa svojom poslovnom politikom.

On je kazao da osnivački kapital Razvojne banke ne može biti manji od 90 miliona eura i dodao da to precizno piše u predlogu Zakona.

“Ovaj novac već postoji i neće biti potreban dodatni za ovu banku. Kapital će činiti onaj novac koji se preuzme od Investiciono razvojnog fonda (IRF)”, kazao je Čarapić.

Istakao je da je politička želja da se postepeno razviju poslovi sa stanovništvom, naročito u dijelu povoljnih stambenih kredita.

Čarapić je poručio da građani i privreda mogu biti sigurni u stabilnost te institucije.

Kazao je i da će Zakon biti u proceduri neko vrijeme, ali i da se nada da će se usvojiti tokom ovog mjeseca.

Odgovarajući na pitanje šta se desilo sa kalkulatorom za plate na sajtu Pokreta Evropa sad, odnosno zbog čega ne funkcioniše, Čarapić je kazao da je to pitanje koje se odnosi na održavanje njihovog sajta.

(RTCG)

Podijeli ovaj članak