PU i AMM: Intenzivirati komunikaciju i razmjenu informacija od značaja za privredu

Rukovodstvo Poreske uprave (PU) i Asocijacije menadžera Crne Gore (AMM) održali su sastanak i diskutovali o pitanjima od značaja za unapređenje poslovnog ambijenta.

Sastanku su prisustvovali v.d. direktora PU Sava Laketić i Mijat Ilinčić, v.d. pomoćnika direktora u Sektoru za velike poreske obveznike PU, kao i predsjednik AMM- a Budimir Raičković, predsjednik Skupštine AMM-a Slavoljub Popadić i izvršna direktorica Anđela Radosavović.

Predstavljeni su planovi za reformu Poreske uprave s ciljem unapređenja efikasnosti i transparentnosti rada ove institucije. Istaknuta je važnost modernizacije i digitalizacije procesa u cilju smanjenja birokratskih prepreka i ubrzanja postupaka. U tom kontekstu, AMM je naglasio potrebu uvođenja što većeg broja online servisa, posebno kada su u pitanju prijave i odjave zaposlenih, poreske i druge prijave i potvrde koje izdaje uprava, što bi umnogome olakšalo poslovanje privrednih subjekata.

Razgovaralo se i o potrebi za dodatnim kadrovskim osnaživanjem Poreske uprave kako bi se obezbijedio visok nivo usluga i odgovarajući odgovor na zahtjeve poslovne zajednice. AMM i PU će sarađivati na planu obuka i razvojnih programa za zaposlene kako bi se unaprijedile njihove kompetencije i vještine.

Naglašena je potreba za boljom i redovnom razmjenom informacija između Poreske uprave i poslovnog sektora, uključujući redovne sastanke i konsultacije.

Sagovornici su saglasni da rad Poreske uprave direktno utiče na poslovni ambijent Crne Gore, zbog čega je neophodna njena efikasnost i transparentnost, što predstavlja osnov za izgradnju povoljnijeg poslovnog okruženja, koje privlači domaće i strane investitore.

AMM je pohvalio korake koji čini Poreska uprava na planu povraćaja PDV-a.

Sastanak je protekao u konstruktivnoj atmosferi, a dogovoreno je da će se ovakvi sastanci nastaviti i u budućnosti kako bi se osigurala kontinuirana saradnja i dijalog između Poreske uprave i Asocijacije menadžera Crne Gore.

Podijeli ovaj članak