Prepoznat doprinos Centralne banke približavanju Crne Gore EU

Crna Gora treba da iskoristi aktuelni zamah politike proširenja i nastavi sa sprovođenjem ključnih reformi u oblastima od strateškog značaja za približavanje Evropskoj uniji, poručili su guvernerka Centralne banke Crne Gore dr Irena Radović i glavni pregovarač Crne Gore sa EU dr Predrag Zenović tokom današnjeg razgovora u CBCG.

Radović i Zenović su razgovarali o aktivnostima CBCG, sa posebnim fokusom na obaveze koje proističu iz procesa pristupanja Crne Gore Jedinstvenom području plaćanja u eurima (SEPA), kao i iz pregovaračkih poglavlja kojima ova institucija rukovodi, tj. poglavlja 4 (Sloboda kretanja kapitala), 9 (Finansijske usluge) i 17 (Ekonomska i monetarna politika).

Guvernerka Radović je istakla da je davanje doprinosa ubrzanju procesa evropskih integracija jedan od glavnih prioriteta CBCG u narednom periodu. U skladu sa takvim opredjeljenjem, guvernerka je nedavno oformila Koordinaciono tijelo za praćenje pregovora sa Evropskom unijom iz djelokruga nadležnosti CBCG i perspektive integracije u Evropsku i monetarnu uniju, čiji su članovi prisutvovali današnjem sastanku sa glavnim pregovaračem i saradnicom.

„Naša namjera je da stavljanjem u funkciju svih raspoloživih kapaciteta, ubrzamo aktivnosti na realizaciji obaveza tokom ove i naredne godine, kako bismo obezbijedili preduslove za privremeno zatvaranje mjerila u okviru pregovaračkih poglavlja“, kazala je guvernerka.

Na sastanku je konstatovano je da je predaja zvanične aplikacije za pristupanje Crne Gore Jedinstvenom području plaćanja u eurima (SEPA) veoma važan korak ka realizaciji Plana rasta za Zapadni Balkan Evropske komisije, te da će pristupanje SEPA predstavljati jedan od najjasnijih signala konkretnog približavanja naše zemlje Evropskoj uniji. U tom kontekstu, apostrofiran je značaj saradnje i sinergijskog djelovanja CBCG, Vlade i Skupštine u cilju isporučivanja rezultata na planu sprovođenja reformi i regulatornog usklađivanja.

Glavni pregovarač Zenović je pohvalio proaktivnost i posvećenost CBCG, naglašavajući da je ova institucija jedan od pozitivnih primjera u pregovaračkom procesu. Takođe je izrazio svoju potpunu spremnost da, sa pozicije posrednika, a u svijetlu pozitivne klime za proširenje i otvorenih mogućnosti za Crnu Goru, pruži podršku ubrzanju aktivnosti koje su neophodne da CBCG ispuni predstojeće obaveze u vremenskim okvirima koji su planirani dinamiziranom EU agendom.

 

Podijeli ovaj članak