MMF zadržao prognozu svjetskog ekonomskog rasta na 3,2 posto u 2024. i na 3,3 posto u 2025.

Svjetska ekonomija će porasti za 3,2 posto u 2024. i za 3,3 posto u 2025, navodi se u julskim Svjetskim ekonomskim perspektivama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Prognoza je nepromijenjena u odnosu na prethodni izvještaj iz aprila.

“Ekonomska aktivnost je početkom godine pokazala otpornost koja je podržana snažnom privatnom potrošnjom u ključnim ekonomijama”, saopštio je zamjenik šefa Odjeljenja za svjetske ekonomske studije u Odjeljenju za istraživanje MMF-a Žan-Mark Natal.

On je upozorio da globalni pad inflacije u svijetu usporava zbog uporne inflacije u sektoru usluga, navodi se na web stranici MMF-a.

“Prioritet za kreatore politike je vraćanje stabilnosti cijena i rješavanje naslijeđa nedavnih kriza. Centralne banke treba da budu oprezne u pogledu preranog ublažavanja monetarne politike i da ostanu otvorene za dalje pooštravanje ako je potrebno”, dodao je Natal, prenosi Tanjug.

Američka priveda će prema prognozi MMF-a porasti za 2,6 posto u 2024. i za 1,9 posto u 2025, dok će ekonomski rast eurozone iznositi 0,9 posto ove godine i 1,5 posto sljedeće godine.

Kineska ekonomija će porasti za pet posto u 2024. i usporiti na 4,5 posto sljedeće godine, navodi Međunarodni monetarni fond, prenijela je agencija Tanjug.

Podijeli ovaj članak