Mask seli svoje firme iz Kalifornije u Teksas

Ilon Mask, američki multimilijarder, najavio je namjeru da preseli svoje kompanije iz Kalifornije.

U dvije objave na društvenim mrežama u utorak, milijarder je rekao da će preseliti sjedište SpaceX-a iz Hotorna u Kaliforniji u Zvjezdani grad u Teksasu, grad kompanije koji se gradi u južnom dijelu države. Platforma društvenih medija X će se preseliti iz San Franciska u Ostin u Teksasu, rekao je tada.

Mask je rekao da je Zakon o bezbjednosti, koji je potpisao guverner Kalifornije Gavin Njusom, a koji bi školskim distriktima zabranio da zahtijevaju od nastavnika da obavještavaju roditelje ako dijete želi da bude identifikovano prema drugom polu, “kap koja je prelila čašu”.

“Zbog ovog zakona i mnogih drugih koji su mu prethodili, napadajući i porodice i kompanije, SpaceX će sada premjestiti svoje sjedište iz Hotorna u Kaliforniji u Zvjezdani grad u Teksasu”, objavio je Mask na X.

Jedno od Maskove djece podnijelo je peticiju kalifornijskom sudu 2022. da joj prizna novo ime i pol, rekavši da više ne želi biti u srodstvu sa svojim slavnim i bogatim ocem “na bilo koji način, u bilo kojem obliku ili formi”. Mask je bio često meta kritike zbog nekih svojih izjava u vezi s rodnim identitetom.

Mask je u naknadnom postu rekao da je umoran od, kako je opisao, stalno prisutnog nasilja oko zgrade u kojoj se nalazi X u San Francisku.

Mask već nekoliko godina ima sklonost prema Teksasu. U februaru, SpaceX je podnio zahtjev za premještanje svoje poslovne lokacije iz Delavera u Teksas, nakon što je sudija države Delaver poništio Maskov paket o zaradi za 2018. godinu, priklonivši se dioničaru koji ga je osporio kao pretjeran.

Mask je 2021. rekao da će premjestiti sjedište Tesle iz Kalifornijskog zaliva u Ostin u Teksasu. A Mask je u decembru 2020. rekao da se preselio u Teksas.

CNN je kontaktirao X, SpaceX i Njusomovu kancelariju za komentar.

Podijeli ovaj članak