EPCG neće učestvovati u dokapitalizaciji Prve banke

Elektroprivreda je donijela odluku da neće učestvovati u dokapitalizaciji Prve banke, saznaju “Vijesti” tako da skoro sav novac potreban za dokapitalizaciju od dva miliona eura objezbjeđuje pojedinačno najveći akcionar Aco Đukanović i s njim povezane firme.

Dokapitalizacija je proces u kojem banka emituje prodaje svoje nove akcije, većinom postojećim akcionarima, i time dobija svjež kapital, a akcionari mogućnost da povećaju svoj broj akcija. Akcionari imaju prava kupovine akcija u dokapitalizaciji prvo u visini procenta svog sadašnjeg vlasništva akcija, a ako u tom krugu ne budu prodate sve emitovane akcije onda imaju pravo kupovine ostalih akcija.

Najveći akcionar Prve banke je Aco Đukanović sa 41,46 odsto akcija, a zatim slijedi državna Elektroprivreda sa 19,76 odsto. Kako je EPCG odbila da učestvuje u dokapitalizaciji, Đukanović i drugi akcionari mogu u dokapitalizaciji kupiti akcije na koje je ona imala pravo, zbog čega će državna kompanija nakon dokapitalizacije imati niži procenat vlasništva.

Centralna banka (CBCG) je u novembru prošle godine sprovela kontrolu ove banke, dok uprava banke u decembru donosi odluku o dokapitalizaciji banke u vrijednosti od dva miliona eura po nominalnoj vrijednosti akcije banke od 127,82 eura.

CBCG je 4. marta ove godine izrekla supervizorske mjere utvrđene rješenjem o nalaganju mjera za otklanjanje nepravilnosti koje nisu objavljene i predstavljaju bankarsku tajnu.

Banka je na kraju prošle godine imala akumulirani gubitak od 33 miliona eura, a revizor je u svom izvještaju naveo da će mogućnost Banke da nastavi s nesmetanim poslovanjem u doglednoj budućnosti zavisiti od podrške akcionara i dokapitalizacije Banke.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak