Država u rasulu, rat s Izraelom sve bliže, a Bejrut je među najskupljim gradovima: Zašto je to tako?

Prema podacima Numbeovog godišnjeg indeksa troškova života, glavni grad Libana Bejrut završio je na šestom mjestu kao najskuplji grad u arapskom svijetu. Zašto je to tako?

Iako je situacija u Libanu daleko od idealne, a država je sve bliže ulasku u totalni rat s Izraelom, Bejrut se na ovoj listi našao u društvu Abu Dhabija, Dubaija, Dohe, Rijada i Džede.

“Čak i uz ekonomsku krizu koja je dramatično umanjila finansijske kapacitete stanovnika, troškovi života u libanskoj prijestolnici i dalje su visoki. Od kraja 2019. godine kada je Liban zahvatila ekonomska kriza, libanska funta progresivno je izgubila preko 98 posto vrijednosti u odnosu na dolar”, navodi Al Arabiya.

Uz brzu ekspanziju dolarizirane ekonomije zasnovane na gotovini, libanska domaćinstva koja zarađuju u dolarima uspjela su u određenoj mjeri da očuvaju kupovnu moć.

“Usluge električne energije, telefona i interneta veoma su skupe u Libanu zbog monopola. Monopol nad proizvodnjom električne energije, primjera radi, rezultira lošom uslugom s čestim prekidima. Još jedan faktor koji doprinosi visokim cijenama je turizam. Restorani su relativno skupi zbog velike potražnje turista i iseljenika tokom ljeta i praznika”, objašnjavaju analitičari, prneosi Klix.ba.

Libanska ekonomija u velikoj mjeri se oslanja na turističku industriju. U 2023. godini prihodi od turizma dostigli su 5,41 milijardu dolara, što je neznatno povećanje od 1,7 posto u odnosu na prethodnu godinu.

“I ovo ljeto izgleda obećavajuće. U maju je međunarodni aerodrom u Bejrutu ugostio 256.000 posjetilaca, a broj je u junu porastao na 405.000. Ove brojke i dalje rastu bez obzira na svakodnevna neprijateljstva između Hezbolaha i Izraela”, zaključuje se.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak