Budžet Fonda za obeštećenje 9,05 miliona eura; Pravo na isplatu godišnje rate ima 4063 korisnika

“Ukupan broj korisnika koji su ostvarili pravo na isplatu godišnje rate obeštećenja za prethodnu 2023. godinu je 4095. U 2024.godini broj korisnika koji će  ostvariti pravo na obeštećenje 15.jula, je 4063. U prvih 6 mjeseci ove godine, u skladu sa Zakonom, nije bilo isplata obeštećenja, kazao je za Bankar.me Elmir Kurtagić, direktor Fonda za obeštećenje.

Budžetom je u 2023. godini opredijeljeno 10.050.000,00€ za isplatu obeštećenja bivšim vlasnicima oduzetih imovinskih prava. U 2024. godini budžet je manji za 1.000.000,00€ u odnosu na 2023. godinu  i iznosi 9.050.000,00€.

Ukupan dug  prema bivšim vlasnicima po svim izvršnim rješenima koja su dostavljena Fondu za obeštećenje od početka primjene Zakona o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenje, zaključno sa 31.12.2023. godine, iznosi 74.579.126,57 €.

“Vlada Crne Gore opredjeljuje sredstva za isplatu obeštećenja bivšim vlasnicima oduzetih imovinskih prava. Vlada je i ta koja određuje procenat obeštećenja uz konsultacije sa stručnom službom Fonda za obeštećenje. Ukupan iznos novca koji je Vlada Crne Gore budžetom opredijelila za isplatu obeštećenja u 2024. godini iznosi  9.050.000,00€. Dinamiku isplate i procenat isplate utvrđuje Vlada Crne Gore na osnovu člana 22 stav 4 Zakona o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju”, kazao je Kurtagić za Bankar.

Dodaje da shodno članu 22 Zakona o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju iznos ukupnog obeštećenja, koji se isplaćuje bivšim vlasnicima godišnje, ne može biti veći od 0,5% domaćeg bruto proizvoda (DBP) iz prethodne godine za koju je on zvanično poznat prema podacima nadležne institucije za statistiku.

“Ukupan iznos obeštećenja po ovom zakonu ne može preći 10% DBP-a za period primjene ovog zakona. Obeštećenje iz stava 1 alineja 1 ovog člana isplaćuje se podnosiocima zahtjeva u jednogodišnjim ratama, čija se isplata vrši 15. jula svake godine po izvršnim rješenjima dostavljenim Fondu za obeštećenje do 31. decembra prethodne godine, prema raspoloživosti sredstava u Fondu za obeštećenje, do njihove konačne isplate. Dinamiku isplate obeštećenja iz stava 4 ovog člana utvrđuje Vlada  Crne Gore”, kaže Kurtagić.

Kako je dodao, od početka primjene Zakona o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju,  Fondu za obeštećenje je od strane Komisija za povraćaj i obeštećenje, do 1.juna ove godine, dostavljeno 1740 izvršnih rješenja.

Kurtagić je za naš portal kazao da država obezbjeđuje sredstva za obeštećenje bivših vlasnika oduzetih imovinskih prava kod  Fonda za obeštećenje, a izvori sredstava Fonda za obeštećenje su  definisani članom 44. Zakona o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenja čine:

– akcije koje su, po propisima o privatizaciji privrede, opredijeljene za obeštećenje bivših vlasnika;

– obveznice Crne Gore;

– sredstva iz kredita i druga sredstva koja opredijele međunarodne organizacije za ovu namjenu;

– 10% od prodaje državne imovine;

– 10% od prodatih akcija državnih fondova;

– 7% sredstava preduzeća ili djelova preduzeća koja se privatizuju;

– prihodi ostvareni po osnovu naplate revalorizovanog iznosa koji plaćaju bivši vlasnici na osnovu odredaba iz ovog zakona;

– prihodi od prodaje imovine u državnoj svojini koja je prenesena Fondu za obeštećenje, u kom slučaju će Fond za obeštećenje odlučiti da li će prodaja imovine Fonda za obeštećenje biti otvorena samo za vlasnike obveznica izdatih u skladu sa ovim zakonom ili za sva lica;

– ostali izvori.

Podijeli ovaj članak