Powell signalizirao da Fed neće čekati da inflacija padne na 2% prije nego što smanji kamate

Jerome Powell

Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je u ponedjeljak da središnja banka neće čekati da inflacija dosegne 2% da smanji kamatne stope.

Govoreći u Ekonomskom klubu Washington DC, Powell je osvrnuo na ideju da politika centralne banke funkcioniše sa “dugim i promjenjivim kašnjenjima” kako bi objasnio zašto Fed ne bi čekao da se postigne cilj.

„Implikacija toga je da ste, ako čekate da se inflacija spusti sve do 2%, vjerovatno predugo čekali, jer stezanje koje sprovodite ili nivo stezanja koji još uvijek postoji efekat koji će verovatno spustiti inflaciju ispod 2%“, rekao je Pauel.

Umjesto toga, centralna banka traži “veće povjerenje” da će se inflacija vratiti na nivo od 2%, rekao je Powell.

“Ono što povećava povjerenje u to je više dobrih podataka o inflaciji, au posljednje vrijeme dobivamo nešto od toga”, rekao je.

Powell je takođe rekao kako misli da “tvrdo prizemljenje” za američku privredu nije “vjerovatan scenario”.

Ponedjeljak je bio prvi javni govor Powellova od kako je izvještaj o indeksu potrošačkih cijena za jun pokazao usporavanje inflacije, pri čemu su cijene zapravo padale iz mjeseca u mjesecu.

Powell je na početku svog nastupa rekao da ne namjerava dati nikakve signale o tome kada bi Fed mogao početi smanjivati ​​kamatne stope. Sljedeći sastanak centralne banke o politici je krajem jula.

Ciljani raspon stope saveznih fondova trenutno je 5,25% do 5,50%. To je porast u rasponu od 0% do 0,25% tokom pandemije Covid-19 i rasponu od 1,50%-1,75% prije zdravstvene krize.

Izvor: seebiz

Podijeli ovaj članak