Kakav je status kriptovaluta širom svijeta?

Od svog osnivanja 2008. godine, kriptovalute su postale sve popularnije i postale su važan dio globalnog finansijskog sistema. Kriptovalute mogu značajno promijeniti finansijske strukture kakve danas postoje i transformirati sljedeću generaciju novca i plaćanja. Međutim, ove promjene dolaze sa značajnim zabrinutostima zbog potencijalnih negativnih utjecaja na tržišta, ulagače, korisnike i životnu sredinu. Vlade širom svijeta nastoje da stvore propise kako bi spriječile ove štete, istovremeno potičući inovativne mogućnosti kriptovaluta.

Europska unija trenutno provodi Uredbu o tržištima kripto-imovina (MiCA). U Sjedinjenim Američkim Državama, predsjednik Federalnih rezervi Džej Pauel prošle nedjelje naglasio je hitnost dovršavanja regulacije stabilcoina. Dok vlade širom svijeta poduzimaju korake za zaštitu potrošača i poticanje odgovornih inovacija, naš alat za praćenje pruža sveobuhvatan pregled brzo razvijajućeg regulatornog pejzaža, piše Atlantic Council u najnovijem pregledu.

Njihov interaktivni alat za praćenje sada analizira 60 ekonomija, uključujući članice G20, značajne zemlje Evropske unije i ekonomije sa najvišim stopama usvajanja kriptovaluta.

Među 60 zemalja koje smo proučavali, kriptovalute su legalne u 33, djelimično zabranjene u 17, a općenito zabranjene u deset. Turska je uvela novi regulatorni okvir, legalizirajući kriptovalute.

Ovo je ključna godina za regulaciju kripto imovine. Australija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Brazil i Južna Koreja najavili su objavljivanje novih propisa ove godine. Od proučenih zemalja, 70% je u procesu uvođenja značajnih promjena u svoje regulatorne okvire.

Stope usvajanja kriptovaluta slabo su povezane sa regulatornom restriktivnošću. Čak i u zemljama sa djelimičnim ili opštim zabranama, stope usvajanja ostaju visoke, što sugerira da su zabrane generalno neefikasne.

Stablecoini su sljedeća granica regulacije kriptovaluta. U SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu i Tajlandu razmatra se regulacija stablecoina. Sa sprovođenjem Uredbe o tržištima kripto-imovina (MiCA) u EU, polovina zemalja G7 ima propise o stabilnim koinima.

I na kraju, od 60 proučenih zemalja, više od 90% ima aktivne projekte digitalne valute centralne banke (CBDC) uz regulative o kriptovalutama

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak