Javni poziv Nacionalne turističke organizacije: Pola miliona za nove avio-linije

Nacionalna turistička organizacija (NTO) raspisala je javni poziv za podnošenje zahtjeva za dobijanje novčane podrške za unapređenje organizovanih avionskih dolazaka putem zajedničke marketing kampanje sa turoperatorima za ovu i narednu godinu u okviru koga je opredijeljeno 510 hiljada eura. Od ukupne sume 200 hiljada je za ovu, a 310 hiljada za narednu godinu.

“Cilj je podizanje svijesti o Crnoj Gori kao atraktivnoj turističkoj destinaciji na navedenim tržištima, targetiranjem potencijalnih turista kroz zajedničke marketing kampanje povezane s programima turoperatora za Crnu Goru.Turoperatori koji dovode goste u Crnu Goru organizovanim avionskim prevozom, koji uvode nove ili proširuju programe za Crnu Goru sa nekog od sljedećih tržišta: Velike Britanije, Njemačke, Švajcarske, Francuske, Poljske, Danske, Švedske, Norveške, Finske i Italije na način što uvode nove avio-linije kojim Crnu Goru povezuju s destinacijama sa emitivnog tržišta i/ili povećava broj rotacija na postojećim avio-linijama i/ili produžava period letjenja u 2024. godini i/ili 2025. godini u odnosu na prethodnu godinu”, pojašnjeno je u javnom pozivu u kome se dodaje da je uslov da korisnik uvodi nove ili proširuje programe za Crnu Goru u ovoj ili narednoj godini.

Ako korisnik aplicira za podršku za dvije godine, dužan je da najmanje u jednoj godini uvodi nove ili proširuje programe za Crnu Goru, a u drugoj zadrži isti broj destinacija s emitivnog tržišta ka Crnoj Gori, odnosno isti broj rotacija u odnosu na prethodnu godinu.

“Mogući partner ne može biti subjekat koji je tokom prethodne tri fiskalne godine primio pomoć od strane državne uprave, opštine i pravnog lica koje upravlja i raspolaže državnim novcem i državnom imovinom vrijednosti koja prelazi 300 hiljada eura uključujući i iznos moguće podrške za koju aplicira. Ako turoperator realizuje letove u saradnji s avio-kompanijom, ovaj uslov mora biti ispunjen i za avio-kompaniju”, piše u pozivu.

Nosilac realizacije kampanje je turoperator uz podršku NTO, a ako se zahtijeva i ako je moguće NTO CG će staviti na raspolaganje turoperatoru i odobriti upotrebu materijala (logotip, foto i video materijal…) za realizaciju ugovorenih promotivnih aktivnosti.

Kampanja treba biti usaglašena s komunikacionom strategijom NTO. Turoperator je u obavezi pripremiti i kreativna rješenja za realizaciju kampanje koja se dostavljaju na saglasnost NTO što je prije moguće, a najkasnije pet dana prije objave.

“Novac za finansiranje zajedničke marketing kampanje se obezbjeđuje iz zajedničkog fonda NTO i turoperatora na način da je najveće moguće učešće NTO 50 odsto troškova, a ne više od 50.000 eura po kampanji. Ovaj iznos predstavlja maksimalno mogući iznos podrške i uključuje sve troškove. Preostali iznos novca obezbjeduje turoperator. NTO će novac uplatiti godišnje, nakon realizacije marketing kampanje, podnošenja izvještaja o njenoj realizaciji, finansijskog izvještaja o korišćenju novca (s pratećim dokazima) i izvještaja o realizaciji letova u skladu s prijavom, koji potvrđuju da je ispunjen uslov da je turoperator uveo nove avio-linije kojim Crnu Goru povezuje s destinacijama s emitivnog tržišta i/ ili povećao broj rotacija na postojećim avio-linijama i/ili produžio period letjenja u ovoj i/ili 2025. godini u odnosu na prethodnu godinu i da je projekat realizovan u skladu sa zaključenim ugovorom”, precizirano je u pozivu.

Ako javni poziv ne uspije ili preostane novac namijenjen za ovu mjeru programa, NTO može raspisati nove javne pozive sve do utroška novca u cjelini. Rok za podnošenje prijava je 30 dana od dana objave Javnog poziva. Javni poziv je objavljen 11. jula.

Radna grupa kontrolisaće namjensko trošenje novca
Radna grupa koju će imenovati direktorka NTO obavlja nadzor nad namjenskim korišćenjem odobrenog novca putem pisanog izvještaja s pratećom dokumentacijom (dokazima o korišćenju novca) koje korisnik u ugovorenom roku dostavlja.

“Ako Radna grupa na osnovu dostavljenog izvještaja o realizaciji marketing kampanje i finansijskog izvještaja o korišćenju novca, s pratećom dokumentacijom, utvrdi da korisnik nije realizovao projekat u skladu sa zaključenim ugovorom, NTO će ga obavijestiti da nije ostvario pravo na finansijsku podršku”, piše u javnom pozivu.

Izvor: Vijesti

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak