HNB razmatra mjere za zauzdavanje potrošačkih kredita

Vijeće Hrvatske narodne banke je na posljednjoj sjednici upozorilo da „izuzetno snažno potrošačko kreditiranje povećava potencijalne rizike, u vezi s čime se krajem juna počela primjenjivati ​​ranije utvrđena viša stopa anticikličkog zaštitnog sloja kapitala, koja trenutno se smatra adekvatnim, ali i da bi „moglo doći i do dodatnog pooštravanja mjera u cilju očuvanja finansijske stabilnosti i povećanja otpornosti bankarskog sistema, ukoliko se ciklične ranjivosti nastave produbljivati, posebno u vidu snažnog potrošačkog kreditiranja…“

Naime, potrošački nenamjenski gotovinski krediti rastu brže, po dvocifrenim stopama, a centralna banka je već u nekoliko navrata isticala rizike takvog rasta, piše Novi list.

Prema podacima iz najnovijeg Biltena, nenamjenski gotovinski krediti su nastavili da ubrzavaju u maju, podržani snažnom trenutnom aktivnošću.

Kako navodi Bilten, upravo su oni najviše doprinijeli rastu kredita, jer su snažno porasli: za samo mjesec dana za 124 miliona eura ili 1,5 odsto. Time su ubrzali godišnji rast sa 13,8 odsto u aprilu na čak 14,3 posto u maju, što je najveća godišnja stopa rasta od decembra 2011. To je odraz izuzetno snažne nove kreditne aktivnosti, opisuju u HNB-u.

Novi list je pitao HNB što namjerava učiniti da spriječi eksploziju ove monetarne tempirane bombe, odnosno koje mjere planiraju uvesti, s obzirom da ih i sami spominju.

“Mjere koje je do sada HNB poduzeo trenutno se ocjenjuju primjerenim s obzirom na rizike za finansijsku stabilnost, a pravovremenim djelovanjem osiguraće se da tako i ostane”, kažu u HNB-a za Novi list.

U odgovoru dodaju da “nemaju običaj da javno razmatraju moguće buduće mjere u različitim hipotetičkim ekonomskim scenarijima”.

Izvor: seebiz

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak