Grčka zbog visokih temperatura ograničila rad na otvorenom

Grčka se od juna suočava s toplotnim talasima (Foto: Beta/AP/Petros Giannakouris)

Grčka je u utorak naredila nekim poslodavcima da ove nedjelje, u popodnevnim satima kada se čitava zemlja prži na visokim temperaturama, obustave rad svojih zaposlenih na teškim poslovima na otvorenom.

Građevinski radnici, dostavljači hrane, brodograditelji su neki od radnika koji od danas pa do petka neće smjeti da zbog vrućine rade od podneva do 17 sati jer se očekuje da će u djelovima zemlje živa u termometrima dostizati 42 i 43 stepeni Celzijusa.

Grčka se od juna suočava s toplotnim talasima, a usljed visokih temperatura i vjetra, izbilo je već nekoliko šumskih požara.

Veći dio Grčke već mjesecima je bez kiše ili s vrlo malo padavina. Grčka ostrva, koja tokom ljeta privlače milione turista, suočavaju se s nestašicom vode. Meteorolozi se ne nadaju da će temperatura nešto značajno pasti do kraja mjeseca.

Na poznatom trgu Sintagma, u centru Atine, Crveni krst je otvorio privremenu, mobilnu jedinicu za pomoć prolaznicima koji kolabiraju usljed vrućine.

Najmanje šest turista, uključujući poznatog britanskog televizijskog voditelja Majkla Moslija, umrlo je prošle nedjelje od posljedica ekstremne vrućine.

Podijeli ovaj članak