Za nepun mjesec od dobijanja IBAR-a odobrena su dva granta od 75 i 100 miliona eura

U okviru prvog paketa podrške, EU će izdvojiti sredstva za pet investicionih grantova, za infrastrukturne projekte u oblasti zaštite životne sredine, kao i jedan projekat tehničke pomoći za pripremu projektne dokumentacije u oblasti energetike. Ukupna vrijednost šest investicija, uz nacionalno kofinansiranje i povoljne kredite, iznosiće 171,5 miliona eura, saopštila je poslanica Pokreta Evropa sad (PES) Branka Marković.

Marković pojašnjava da će se na taj način unaprijediti sistemi za snabdijevanje vodom i tretman otpadnih voda širom Crne Gore.

„Jasno je da će rešavanjem decenijskih problema poboljšati kvalitet života naših građana u Kotoru, Tivtu, Ulcinju, Prijestonici Cetinje, Nikšiću i Pljevljima“, dodaje.

Zatim, kako navodi, u okviru Ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan, Evropska komisija je usvojila Odluku o finansiranju u iznosu od 100 miliona eura granta za podršku izgradnji dionice Mateševo-Andrijevica auto-puta Bar-Boljare.

„Ovaj auto-put, kada bude završen, povezaće sjeverni region sa glavnim gradom Podgoricom i dalje prema Srbiji i Zapadnoj Evropi, tako da će – sigurna sam, odigrati ključnu ulogu u cjelokupnom društveno-ekonomskom razvoju. Podsjećam da je ukupna procijenjena vrijednost izgradnje dionice Mateševo-Andrijevica oko 600 miliona eura. Doprinos od 100 miliona eura iz IPA III fondova je prva tranša podrške EU, koja će biti dopunjena sa dodatnih 100 miliona eura fondova EU u drugoj tranši“, zaključila je Marković.

Izvor:  RTNK

Podijeli ovaj članak