S&P Global Market Intelligence: 50 najboljih evropskih banaka

OTP banka, najveći komercijalni zajmodavac u Mađarskoj, na čelu je nove rang liste najuspešnijih evropskih banaka koju je objavio S&P Global Market Intelligence, navodi se u izvještaju državnog medija MTI.

Učinak OTP banke u 2023. bio je podržan „posebno jakim kreditnim maržama vođenim višim kamatnim stopama“, navodi S&P Global Market Intelligence.

Drugo mesto na listi zauzeo je PKO Bank Polski, a Banka Polska Opieki nalazi se na trećem mjestu.

S&P Global Market Intelligence je rangirao 50 najvećih evropskih javnih banaka prema imovini, prema brojnim ponderisanim finansijskim pokazateljima, uključujući prinos na prosečni kapital, neto kamatnu maržu, odnos troškova i prihoda, odnos nenaplativih kredita, neto stabilan odnos finansiranja.

Banke širom Evrope profitirale su od viših kamatnih stopa centralnih banaka u 2023. godini zahvaljujući naporima da se bore protiv visoke inflacije. Kamatna stopa Mađarske bila je 13%, a Poljske 6,75% tokom većeg dijela 2023. godine, što je bankama na tim tržištima omogućilo da brže povećaju prinose na imovinu nego troškove finansiranja. OTP sa sjedištem u Budimpešti i PKO i Bank Pekao iz Varšave imali su najvišu neto kamatnu maržu na kraju godine od svih velikih evropskih kreditora od 3,92%, 4,12% i 4,13%, respektivno.

„Povećani kamatni rasponi i snažan učinak nekamatnog prihoda pomogli su u povećanju profitabilnosti u tri centralnoevropske banke, gurajući ih na vrh ljestvice uspješnosti,“ rekao je David Hayes, menadžer, Global Financial Institute Research, S&P Global Market Intelligence.

Tri najveće francuske banke, BNP Paribas, Crédit Agricole i Société Générale, zauzele su tri donje pozicije na ljestvici, imajući slabije rezultate od evropskih kolega po većini metrika. Strukturna pitanja i regulisani štedni računi koji zahtijevaju od banaka da plaćaju određenu minimalnu kamatnu stopu ograničili su iznos koristi koje su francuske banke mogle izvući iz viših kamatnih stopa Evropske centralne banke.

Kompletnu analizu pogledajte ovdje.

Podijeli ovaj članak