Google planira kupovinu kompanije Wiz za 23 milijarde dolara

Google je u naprednim pregovorima o kupovini kompanije za sajber bezbijednost Wiz za 23 milijarde dolara, objavio je The Wall Street Journal, pozivajući se na informacije od insajdera.

Wiz je osnovan 2020. i brzo je rastao pod izvršnim direktorom Asafom Rapaportom (Assaf Rappaport). U maju je kompanija planirala listiranje na berzi, i postigla preliminarnu procjenu kapitalizacije od oko 12 milijardi dolara.

Predstavnici Wiza i Googlea odbili su da komentarišu navode o preuzimanju.

Wizova ponuda bezbijednosti u oblaku daje rukovodiocima i profesionalcima za sajber bezbijednost uvid u potpuno prisustvo biznisa u oblaku, što je privlačno velikim kompanijama sa značajnim računarskim resursima. Među njegovim investitorima su Cyberstarts, Index Ventures, Insight Partners i Sequoia Capital.

Ako bude postignuta, akvizicija bi postala najveća u dosadašnjoj istoriji Googlea. IT gigant je i ranije pravio velike sajber akvizicije – kompanija je prije dvije godine kupila firmu za sajber bezbijednost Mandiant za 5,4 milijarde dolara.

Međutim, kompanija se sada suočava sa nivoom antimonopolske kontrole bez presedana. Ministarstvo pravde SAD je dva puta tužilo Google zbog antimonopolskih razloga. Google je bio i u pregovorima o preuzimanju proizvođača softvera za prodaju, Hubspot, ali bez uspešnog finalizovanja, izvestio je ranije CNBC.

(Biznis.rs)

Podijeli ovaj članak