Dugovi Montenegro bonusa ostali, ali sada stečaj ne prijeti

 

Iako su prošle godine iz Montenegro bonusa više puta govorili kako tom preduzeću prijeti stečaj zbog starih dugova prema Elektroprivredi i Crnogorskom elektroprenosnom sistemu, sudeći prema izvještaju o radu koji je usvojila Vlada, u tom preduzeću, uprkos starim dugovima, ne prijeti stečaj.

– Montenegro bonus je za 2023. godinu ostvario pozitivan neto rezultat u iznosu od 197.832 eura. Društvo je svojim odgovornim i savjesnim upravljanjem doprinijelo ostvarenju pozitivnog rezultata uz redovno izmirenje svih svojih obaveza prema zaposlenima, državi – svrstavajući se na bijelu listu poreskih obveznika, dobavljačima i bankama – obezbjeđujući bolji kreditni rejting kod finansijskih institucija i bolje uslove pri nabavci roba i usluga. Postignuti rezultati tokom 2023. godine obezbijedili su Društvu finansijsku stabilnost, kontinuitet u redovnom finansiranju reprogramiranih obaveza i osnov za planiranje budućih poslovnih aktivnosti – navedeno je u izvještaju koji je usvojila Vlada na poslednjoj sjednici.

U izvještaju je navedeno da je Montenegro bonus jedan od najznačajnijih snabdjevača budžetskih korisnika naftom i naftnim derivatima sa intencijom povećanja broja ugovora i sa privatnim kompanijama, obezbjeđujući konkurentne cijene, adekvatan kvalitet i sigurnost u snabdijevanju robom.

Uz izvještaj o radu, usvojen je i izvještaj o reviziji. Montenegro bonus je dobio pozitivno mišljenje od revizora, koji je skrenuo pažnju na potraživanja od državnih organa – Vlade – u iznosu od 16,8 miliona eura.

Montenegro bonus je prikazao i potraživanje od Vlade po osnovu Aneksa ugovora o regulisanju obaveza od 18.1.2019. godine. Predmet Aneksa je izmjena Ugovora o regulisanju obaveza UZZ 23/2019, odnosno izmjena predmeta Ugovora obaveze u iznosu 13.412.118 eura u skladu sa zaključkom Vlade od 27.12.2018. godine i od 22.10.2020. godine kojim se definiše ukupni dug koji čine iznosi 11.385.254 eura na ime glavnog duga i 2.026.279 eura na ime kamata i 585 eura na ime sudskih troškova, da će se izmiriti od strane Vlade Crne Gore iz prihoda po osnovu vlasništva i ostvarene dobiti privrednih subjekata u državnom vlasništvu u Crnoj Gori iz oblasti energetike do kraja 2026. godine. Društvo pristaje na neposredno prinudno izvršenje bez odlaganja na sredstvima na svim transakcionim računima kao i na svojoj pokretnoj i nepokretnoj imavini ukoliko obaveza u iznosu 13.412.118 eura ne bude izmirena na način i u roku navedenom notarskim zapisom.

– Vlada je donijela odluku o pokriću troškova Društva po osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa KAP-om u stečaju, od 26.12.2013. godine, u smislu da, ukoliko nastane šteta ili na bilo koji drugi način dođe do smanjenja stečajne mase, štetu će nadoknaditi Društvu. Po tom osnovu postoji u poslovnim knjigama potraživanje od Vlade u iznosu 3.344.576 eura iz ranijih godina. Stoga, po ovim osnovama, Društvo je prikazalo potraživanja od državnih organa – Vlade u ukupnom iznosu 16.756.694 eura i dobit iz ranijih godina u istom iznosu, a ako Vlada Crne Gore ne izmiri obaveze prema EPCG a.d. Nikšić, obaveza ostaje Društvu. Društvo nije vršilo ispravku vrijednosti potraživanja niti obezvređenje jer je za naplatu potraživanja krajnji rok do kraja 2026. godine – piše u izvještaju revizora.

Tokom 2023. godine Montenegro bonus je organizovao niz sastanaka sa resornim ministarstvom povodom regulisanja dužničko-povjerilačkih odnosa sa EPCG i KAP-om u stečaju na kojima se konstatovalo da je potrebno što urgentnije rješavanje ovih odnosa.

Dvije decenije nije ostvaren osnovni preduslov

Prošlo je 20 godina od osnivanja društva i još uvijek nije ostvaren osnovni preduslov za razvoj i realizaciju aktivnosti Montenegro bonusa, a to je slobodno raspolaganje skladišnim kapacitetima u vlasništvu države. Crna Gora je prenijela prava korišćenja, upravljanja i raspolaganja nepokretnom i pokretnom imovinom, osim raspolaganja svojinskim pravom.

Rukovodstvo Montenegro bonusa d.o.o. iniciralo je i održalo više sastanaka sa zaštitinicom imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, te joj je predalo kompletnu dokumentaciju vezanu za navedeni problem, na dalje postupanje, budući da se radi o imovini koja je u državnom vlasništvu – piše u izvještaju.

Podijeli ovaj članak