Domaće firme diskriminisane, gorivo na autoputu biće skuplje

Udruženje naftnih kompanija Crne Gore (UNKCG) smatra da nadležni organi treba da ispitaju sva dešavanja u vezi sa javnim pozivom Monteputa za izgradnju prve pumpe na autoputu na kom je izabrana kompanija Jugopetrol.

U tom Udruženju smatraju da je u pitanju sumnjiv posao te da su uslovi javnog poziva bili diskriminatorski za kompanije iz Crne Gore.

Takođe, ukazuju da je lako uočiti koordinaciju i sinhronizaciju aktivnosti od strane potencijalnog ponuđača, Monteputa i Direktorata za naftu i gas, kojima se nastojalo što duže namjerno prolongirati davanje ponude na javni poziv, a sve kako bi se obezbijedili “novi uslovi” za izgradnju pumpe na autoputu. Istakli su i da cijena goriva na toj pumpi, može biti veća od maksimalno dozvoljene, jer će biti izuzeta od uredbe kojom se određuju maksimalne cijene goriva na pumpama u Crnoj Gori.

Javni poziv za izgradnju pumpe na autoputu, odnosno za njen zakup na 25 godina, objavljen je 26. decembra 2023. godine i predviđao je rok za dostavljanje ponuda do 26. februara tekuće godine.

Generalni sekretar UNKCG Draško Striković je u dopisu dostavljenom “Danu” kazao da je Monteput javnim pozivom objavio da se od ponuđača “očekuje” da ponudi cijenu zakupa ne manju od 66.760 eura, kao i jedan cent po prodatom litru na benzinskoj pumpi koja će biti izgrađena na lokaciji KO Mrke.

– Svi koji su bar malo upućeni u tržišna zbivanja naftnih kompanija u Crnoj Gori, shvataju da je ovakav poziv realno nemoguć. Ovo iz razloga što su ograničena marža sa kojom posluju naftne kompanije u Crnoj Gori i povećani troškovi radne snage, uticali da troškovi maloprodaje narastu značajno preko iznosa koji su priznati Uredbom o formiranju maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata u Crnoj Gori. Zbog toga je nerealno da bilo koja kompanija učestvuje sa ponudom, kojom će pored troškova zakupa, dodatno plaćati proviziju od prodaje – rekao je Striković, koji je od jula generalni sekretar Udruženja.

Ipak, kako je naveo, i pored ovakvih uslova, Jugopetrol se javio na javni poziv i prije nego je dostavio zvaničnu ponudu, tražio je odlaganje roka. Tenderska komisija Monteputa tri puta je produžavala rok za ukupno četiri mjeseca.

SVI KOJI SU BAR MALO UPUĆENI U TRŽIŠNA ZBIVANJA NAFTNIH KOMPANIJA U CRNOJ GORI, SHVATAJU DA JE OVAKAV POZIV REALNO NEMOGUĆ, NAVEO JE STRIKOVIĆ

– Uslovi javnog poziva su bili diskriminatorski i nepravedni, jer su njime po automatizmu, sve domaće naftne kompanije, bile onemogućene da učestvuju, zato što je tenderom propisano da ponuđač mora posjedovati najmanje sedam objekata u kojima se vrši prodaja naftnih derivata. Upitno je i po kom kriterijumu je određen baš ovaj i ovakav uslov. Zbog ovih neravnopravnih uslova, UNKCG je u više navrata pisanim putem reagovalo i ukazalo kompaniji Monteput, da se sa takvim uslovima diskriminišu domaći privrednici, a sve s ciljem obezbjeđivanja jednakih i fer tržišnih uslova, koji su zakonom i Ustavom zagarantovani. Ipak, ovim diskiriminatorskim uslovom je svjesno eliminisano desetine domaćih kompanija, koje decenijama, i pored otežanih i neravnopravnih uslova, uspješno posluju na ograničenom tržištu naftnih derivata. Takođe sličnim barijerama, domaći privrednici su bili onemogućeni da konkurišu za kupovinu, igradnju ili zakup slobodnih skladišnih kapaciteta na moru, za razliku od zemalja u okruženju gdje postoji veliki broj operatera skladišta, a sve sa ciljem povećanja sigurnosti snabdijevanja i jačanja konkuretnosti na tržištu – saopštio je Striković.

Poseban pečat u odnosu pojedinih predstavnika državnih institucija prema Jugopetrolu jeste, kako je kazao Striković, poslednji predlog Direktorata za naftu i gas, koji su oni prezentovali, koji predviđa da se djelimično ukine važenje uredbe o formiranju maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, i da se ukine njeno važenje na na autoputu, tj. da cijene naftnih derivata slobodno formiraju na autoputu, što će dovesti do značajnog porasta cijene goriva.

– Ove predloge je prezentovala v. d. direktorica Direktorata za naftu i gas, na sjednici od 26.6.2024. godine, a koja je održana u Privrednoj komori Crne Gore. Posebno je zanimljivo da se Direktorat za naftu i gas jednostrano angažovao u predlog i razmatranje djelimičnog ukidanja Uredbe na autoputu kao i brojnih drugih zahtjeva podnešenih isključivo od strane pomenute kompanije (predlozima kojima su se brojni privrednici iz branše inače protivili), a čemu je prethodila izrada naručene i fingirane studije stanja na tržištu naftnih derivata koju su radili profesori i saradnici sa Ekonomskog fakulteta, kako bi na taj način sumnjamo doprinijeli realizaciji Javnog poziva koji je raspisao Monteput, isključivo u interesu Jugopetrola – naveo je Striković.

Na osnovu svega navedenog, kako je kazao, lako je uočiti koordinaciju i sinhronizaciju aktivnosti tada potencijalnog ponuđača, državne kompanije Monteput i Direktorata za naftu i gas, kojima se najvjerovatnije nastojalo što duže namjerno prolongirati davanje ponude na Javni poziv, a kako bi se svjesno obezbjedili “NOVI USLOVI” isključivo za ovaj posao, tj. izgradnju benzinske pumpe na autoputu, i po bilo koju cijenu obezbijediti potencijalnom učesniku uslove za izgradnju benzinske stanice na autoputu.

– Na ovaj način, svi ostali zainteresovani učesnici, koji bi trebalo da razmotre učestvovanje nakon ovih izmjena tržištnih uslova, nisu bili u prilici da učestvuju, jer nisu bili u mogućnosti da “stvaraju sebi potrebne uslove” – zaključio je Striković.

UNKCG, kako je dodao, u najboljoj namjeri ipak poziva nadležne organe, da preispitaju navode i činjenice na koje ukazuju, te da pravovremeno spriječe realizaciju nezakonitog i diskriminatorskog posla koji se namjerava sprovesti, na štetu brojnih domaćih kompanija i građana Crne Gore.

Izvor: Dan

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak