Bitcoin porastao na najviši nivo od kraja juna

Bitcoin je u ponedjeljak porastao na najvišiv nivo u dvije sedmice nakon što je pokušaj atentata na predsjedničkog kandidata SAD-a Donalda Trumpa povećao izglede za pobjedu bivšeg predsjednika, koji se predstavlja kao zagovornik kriptovalute, na predstojećim izborima.

Trump je rekao da je upucan u uho tokom napada na skupu u Pennsylvaniji u subotu. Njegova kampanja je rekla da mu ide dobro. Neki ulagači kažu da je napad povećao njegove šanse da ponovno osvoji Bijelu kuću i očekuje se da će se klađenje na njegovu pobjedu ove sedmiced povećati.

Bitcoin je porastao za 8,6% na 62 508 dolara, dosegnuvši dvosedmični maksimum od 62 698 dolara ranije tokom sesije, podigavši svoje dobitke od početka godine na 47%.

Ether je također porastao za 6,8%% na 3322 dolara, prenosi SEEbiz.

Trump se takmiči protiv demokratskog predsjednika Joea Bidena na izborima u SAD-u u studenom i oštro je osudio pokušaje demokrata da reguliraju kripto sektor. Trump se predstavio kao prvak za kriptovalute tokom prikupljanja sredstava u San Franciscu u junu, iako nije ponudio pojedinosti o svojoj predloženoj kripto politici.

“On se sigurno pozicionirao kao pro-kripto i kako su izgledi za njegov ponovni izbor potaknuti pucnjavom tokom vikenda, to je svakako dalo veliki poticaj ispod ponude na kripto tržištima i bitcoinu očito, samo apsolutna prednost”, rekao je Tony Sycamore. , tržišni analitičar u IG.

Trump bi trebao govoriti na konferenciji Bitcoin 2024 u Nashvilleu, Tennessee, 27. jula, rekli su organizatori konferencije prošli sedmice.

Bitcoin je imao snažan početak godine nakon pokretanja fondova kojima se trguje na berzi u SAD-u, popevši ga na rekordnih 73.803,25 dolara sredinom marta, ali od tada ima problema. Početkom jula pao je na najniži nivo od više od četiri mjeseca jer su trgovci bili zabrinuti zbog vjerojatnog odbacivanja tokena s ugašene japanske berze Mt. Gox.

“Imali smo četiri sedmice pada zbog vijesti o Mt. Goxu … ali oporavak, čini mi se da ima još prostora za rast i ne bih se iznenadio da vidim da se vraća prema gore, barem prema 65.000 dolara do kraja ove sedmice”, rekao je Sycamore iz IG-a.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak