Prihod od „zlatnih pasoša” skoro 380 miliona eura

Tokom trajanja programa ekonomskog državljanstva od 2019. do kraja 2022. godine predato je ukupno 1.113 zahtjeva za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, odnosno aplikacija.

Do 1. jula za 54 zahtjeva Agencija za investicije je izvijestila predsjednika Vlade da su ispunjeni uslovi, za 791 zahtjev je MUP donio rješenje o prijemu i uručeni su pasoši, nad devet zahtjeva se sprovodi kontrola prenosa od strane nezavisnog revizora, dok je 228 zahtjeva odbijeno usljed negativnog mišljenja, pokazuju podaci Agencije za investicije (AzI), koji se nalaze u informaciji koju je Vlada usvojila na poslednjoj sjednici.

Prema podacima iz informacije, ukupan prihod od ekonomskog državljanstva iznosi skoro 380 miliona eura. Zbog toga su se prethodne Vlada vrlo teško odlučile da prekinu program. Ipak, morale su zbog insistiranja Evropske unije.

Prema podacima iz informacije o stanju programa ekonomskog državljanstva na datum 1. jul, u prošloj godini su sa računa Agencije za investicije za razvoj manje razvijenih jedinica lokalne samouprave prenijeta sredstva na Centralni račun trezora od 33 miliona eura. U svrhu donacije za razvoj manje razvijenih opština, na račun AzI, lani su uplaćena 33,3 miliona.

– Nakon što je nezavisni revizor angažovan za kontrolu uplata dostavio izvještaje (za ukupno 67 aplikacija), kojima se potvrđuje da je izvršen prenos sredstava namijenjenih za donaciju (100.000 eura po aplikaciji), sa eskrou (prelaznog) računa aplikanata na račun koji Agencija ima registrovan kod CKB banke, Agencija je dana 21.6.2024. godine, prenijela sredstava koja su uplatila 67 aplikanta, u iznosu od 6.700.000 eura na gore pomenuti račun prihoda – piše u informaciji.

Prema evidenciji Agencije za investicije, a na osnovu izvještaja nezavisnog revizora sačinjenih u skladu sa procedurom propisanom članom 15 stav 3 Odluke, ukupan iznos sredstava uplaćen investitorima u svrhu ulaganja u projekte sa Liste razvojnih projekata u oblasti turizma od početka realizacije Programa do 1. jula 2024. godine iznosi 231.230.336 eura, dok se prema evidenciji Agencije za investicije na eskrou računima aplikanata na navedeni datum, nalazi iznos od 25.982.419 eura, što su sredstva koja su deponovali aplikanti čije su aplikacije u fazi razmatranja kod nadležnih organa.

– Prema podacima sa Centralnog računa državnog trezora, ukupan iznos uplaćenih sredstava u svrhu administrativnih taksi od početka realizacije Programa do 1. jula 2024. godine, iznosi 43.575.344 eura. Prikazanom evidencijom Agencije za investicije, a na osnovu izvještaja nezavisnog revizora, ukupan iznos sredstava uplaćen Fondu za inovacije Crne Gore u svrhu razvoja inovacione politike, od početka realizacije programa do 1. jula 2024. godine, iznosi 26.700.000 eura, dok je na eksrou računima u tu svrhu, za navedeni period, evidentiran iznos položenih sredstava od 5.400.000 eura, što su sredstva koja su deponovali aplikanti čije su aplikacije u fazi razmatranja kod nadležnih organa – navedeno je u informaciji.

Izvor: Dan

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak